Man (29) uit Nieuwpoort steelt hallucinant bedrag van 340.000 euro en vergokt alles

Redactie KW

Een 29-jarige man uit Nieuwpoort heeft in minder dan een jaar tijd het hallucinante bedrag van ongeveer 340.000 euro gestolen van rekeningen van 16 verenigingen van mede-eigenaars van appartementsgebouwen in Nieuwpoort. Hij beheerde die rekeningen namelijk als werknemer van een immokantoor, dat optreedt als syndicus voor die zestien gebouwen. Al dat geld is echter tot de laatste cent vergokt.

“Mijn cliënt had diepe financiële putten gedolven door zijn gokverslaving en probeerde dat op die manier op te lossen”, pleitte zijn advocaat tijdens het proces. De rechter zuchtte. “U heeft een hypotheek op uw leven gelegd.”

De advocaat van de zaakvoerders van het immokantoor opende de debatten. “Dit heeft onvoorstelbaar grote schade toegebracht aan het bedrijf van mijn cliënten. Enorme bedragen verdwenen van de rekeningen van verenigingen van mede-eigenaars en hun bedrijf kreeg de schuld. Met schaamrood op de wangen moesten ze al die appartementsbewoners onder ogen zien. De geloofwaardigheid van het bedrijf ging haast onder nul. Het was een enorme opgave om nieuwe mede-eigenaars te vinden om zich aan te sluiten bij het kantoor, laat staan hen te overtuigen dat hun centen veilig beheerd werden”, aldus advocaat Joris Verhelst op de rechtbank van Veurne.

“Nadat de hele zaak aan het licht kwam, hebben mijn cliënten al dat gestolen geld in drie dagen terugbetaald aan de verenigingen van mede-eigenaars. In een concurrentiële omgeving als de immowereld zijn dergelijke zaken nefast voor de bedrijfsgang. Het scheelde niets of het bedrijf ging over kop. Er is inmiddels 9.000 euro terugbetaald door de beklaagde, maar dat is een druppel op een hete plaat”, pleitte Verhelst verder. Naast de gestolen 340.000 euro die hij terugvorderde, eiste de raadsman ook nog 5.000 euro morele schadevergoeding en 5.000 euro administratieve kosten. “Als een aasgier maakte C.B. misbruik van het vertrouwen dat hij kreeg als werknemer. Deze persoon is een gevaar voor ieder bedrijf en elke zelfstandige wanneer hij in aanraking met geld komt. De rechtbank moet ervoor zorgen dat hij nooit nog in dergelijke positie komt”, besloot de advocaat.

Tijdens het onderzoek bleek dat beklaagde C.B. bedragen van de rekeningen van verenigingen van mede-eigenaars, bedoeld om aannemers mee te betalen, dubbel overschreef: een keer naar zijn eigen rekening en een keer naar die van de aannemers. In totaal ontvreemde hij zo 340.000 euro in minder dan een jaar tijd. Al het geld was echter al opgesoupeerd op online gokwebsites zoals Betfirst en consoorten. Toen C.B. terug kwam van op reis, werd hij gearresteerd op de luchthaven van Zaventem. De man belandde twee maanden lang in voorhechtenis en werd ook onderzocht door een gerechtspsychiater, die duidelijk stelde dat er een verband was tussen de gokverslaving en de diefstallen.

“Mijn cliënt was inderdaad zwaar gokverslaafd. Het begon in zijn studentenperiode in Gent, voor een bedrag van amper 50 euro. Hij heeft doorheen de jaren al zijn spaargeld opgesoupeerd en diepe financiële putten gedolven door zijn verslaving. Als werknemer van een immokantoor stond hij als een kat bij de melk. Hij kon makkelijk aan centen komen. Begrijp me niet verkeerd, dit is niet de schuld van de zaakvoerders”, aldus Jonas Bel, de advocaat die de beklaagde verdedigde. “Zijn plan was om die diepe financiële putten te vullen met het geld dat hij ontvreemdde. Maar op lange termijn verliest elke gokker, ook mijn cliënt. Al het geld is erdoor gedraaid. De arrestatie in Zaventem was voor mijn cliënt enigszins een opluchting. Zijn luchtbel was doorprikt. Nu is hij gokvrij en staat hij op de zwarte lijst van de kansspelcommissie. Hij is aan het werk als interim en probeert vast werk te vinden”, ging Bel verder.

Het openbaar ministerie had 18 maanden cel met probatie-uitstel gevorderd. “Maar het zou beter zijn voor mijn cliënt om een werkstraf uit te voeren. Als hij naar de gevangenis moet, kan hij geen geld verdienen om de burgerlijke partijen te betalen”, stelde Jonas Bel voor. Het openbaar ministerie was akkoord. De strafrechter wendde zich ook nog tot de beklaagde. “Wat heeft jou bezield door al die mensen voor zo’n bedragen te bestelen? Je kan het op je gokverslaving steken, maar je hebt je impulsen niet onder controle. Het gevolg is dat u een hypotheek gelegd heeft op uw leven. Hoe denkt u de burgerlijke partijen ooit volledig uit te betalen?”, aldus de rechter. De beklaagde nam nog het woord en stelde dat hij zich diep schaamt en veel mensen leed heeft berokkend. “Ik heb mezelf volledig verloren in het gokken. Ik ga nu zo veel en hard mogelijk werken om dat terug te betalen via een afbetalingsplan”, aldus C.B. tijdens het proces. Binnen hoeveel tientallen jaren dat zal zijn, is nog koffiedik kijken. Vonnis 29 september.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier