Maar liefst 80 transmigranten aangetroffen in de duinen van Oostduinkerke, op weg om oversteek te wagen met gammel rubberbootje

Redactie KW

De politie heeft woensdagnacht maar liefst 80 transmigranten aangetroffen in de duinen van Oostduinkerke, klaar om de oversteek te maken richting het Verenigd Koninkrijk. Er werd ook een grote maar niet-zeewaardige zodiac (een soort rubberbootje) aangetroffen. Alle vluchtelingen, voornamelijk Vietnamezen, worden momenteel opgevangen in het commissariaat in Koksijde, waar ze eten krijgen. Ze ondergaan er ook een test op COVID-19.

Het was rond 3 uur ‘s nachts toen een patrouille van de politie Westkust (Koksijde, De Panne, Nieuwpoort) een busje aantrof ter hoogte van het beschermd monument Waldersee in Oostduinkerke. Er zaten negen personen in, maar al snel werd duidelijk dat zij niet de enigen waren die naar Oostduinkerke werden gebracht om richting het Verenigd Koninkrijk te smokkelen met een bootje.

“Er volgde een grootschalige zoekactie gecoördineerd door de politie Westkust, zowel op zee als in de duinen om geen risico te nemen. Al snel liep het aantal aangetroffen transmigranten op tot 40 en later zelfs 80. De politie trof tevens een grote niet-zeewaardige zodiac aan om de oversteek te maken”, zegt Koksijde burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld), tevens voorzitter van de politiezone.

Zoekactie na uren gestaakt

Er werd met man en macht verder gezocht in de duinen en ook het droneteam met warmtecamera werd ingeschakeld om van bovenaf zicht te krijgen op de situatie. De politie Westkust kreeg onder andere bijstand van naburige politiezones en de scheepvaartpolitie.

“Rond 5.30 uur werd de zoekactie op zee gestaakt. Er bleek met zekerheid niemand meer aan te treffen want het zich was goed en op de radar was niets te zien”, aldus Vanden Bussche.

Opnieuw Vietnamezen

De 80 transmigranten zijn hoofdzakelijk Vietnamezen. Ze werden allemaal overgebracht naar het centraal commissariaat in Koksijde voor verdere afhandeling. Dat gebeurde op de eerste kusttram onder politiebegeleiding en daarna ook met politiecombi’s.

“We zorgen ook voor de nodige catering zodat ze zeker niets te kort komen. Alle transmigranten zullen ook preventief getest worden op COVID-19 door gemeente Koksijde. De dienst slachtofferhulp van de politie Westkust is eveneens ter plaatse om de transmigranten op te vangen”, gaat de burgemeester verder.

Dienst Vreemdelingenzaken beslist over het lot van de transmigranten.

Dweilen met de kraan open

“Dankzij deze snelle interventie konden we een levensgevaarlijke situatie vermijden. De trans – en mensensmokkelproblematiek blijft helaas een blijvend probleem waar we bijna dagelijks mee geconfronteerd worden. Het is dweilen met de kraan open, ondanks het feit dat we er met de politie al jarenlang op inzetten. Als voorzitter van de politiezone en tevens burgemeester van Koksijde eis ik dringend bijkomende middelen in de strijd tegen transmigratie via kleine bootjes. Ik heb onmiddellijk aangedrongen op overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen”, zegt Vanden Bussche nog.

Vorige week woensdag werden nog maar 49 vluchtelingen, ook hoofdzakelijk Vietnamezen, van een zodiac geplukt voor de kust van Oostduinkerke.

Het verdere opsporingsonderzoek naar de mensensmokkelorganisatie gebeurt onder leiding van het parket van West-Vlaanderen.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier