Lombardsijdenaar krijgt twee jaar voorwaardelijk voor misbruik minderjarig neefje

"Ik had al die jaren gezwegen om de eenheid binnen de familie te bewaren", vertelde K. op de rechtbank. © AFr
Redactie KW

Een 43-jarige man uit Lombardsijde heeft in de Brugse rechtbank twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor de jarenlange verkrachting van zijn neef. De jongen was bij aanvang van de feiten amper negen jaar oud. De laatste feiten dateren al van negen jaar geleden.

Begin 2018 raapte de toen 22-jarige K. uit Oostkamp al zijn moed bijeen en stapte hij naar de politie. Hij vertelde hoe hij van 2004 tot 2011 seksueel misbruikt was door zijn oom B.S. (43) uit Lombardsijde. Het was begonnen op zijn negende tijdens een wintersportvakantie met de familie in Oostenrijk. K. en zijn oom deelden er een kamer en wat begon met vrij onschuldige massages ontaardde in orale seks. Sindsdien herhaalden de feiten zich elk jaar opnieuw tijdens de wintersportvakantie, maar ook tijdens zomervakanties in Nederland en logeerpartijtjes bij grootmoeder. Pas toen K. zestien werd, hield het misbruik op. Maar dan nog zou het zeven jaar duren alvorens hij naar de politie stapte.

“Mijn oom had mij peter gemaakt van een van zijn kinderen, dat was voor mij de druppel”

“Ik had al die jaren gezwegen om de eenheid binnen de familie te bewaren”, verklaarde hij. K. werkte net als B.S. voor het familiebedrijf, dat gerund wordt door zijn grootvader. “Ik mocht niets zeggen. Maar toen ik op een bepaald moment door mijn grootvader ontslagen werd, zag ik geen reden meer om te zwijgen. Ik had intussen ook alles verteld aan mijn vriendin. En op de koop toe had mijn oom mij peter gemaakt van een van zijn kinderen. Dat was voor mij de druppel.”

Flyers uitgedeeld

Samen met zijn stiefvader en een kennis reed K. op 12 februari 2018 naar de woning van B.S. in Lombardsijde. Ze dwongen hem om mee te gaan naar de politie en een verklaring af te leggen. Dat deed de man ook. B.S. bekende dat hij zijn neef misbruikte, maar beweerde dat dit pas begonnen was in 2009, toen het slachtoffer veertien jaar oud was. “Hij heeft spijt over wat hij deed”, pleitte advocaat Joris Van Cauter. “Maar hoe hij daarna werd aangepakt, kan ook niet door de beugel. In zijn straat werden flyers uitgedeeld waarin hij als een pedofiel werd bestempeld. Hij werd zelfs met de dood bedreigd en belaagd.”

Psychiatrische begeleiding

Dat het misbruik pas in 2009 begonnen zou zijn, geloofde de rechter maandag niet. Hij veroordeelde B.S. tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. De man laat zich al twee jaar psychiatrisch begeleiden en volgens de procureur is de kans op herval bijzonder klein. Aan zijn neef moet B.S. een schadevergoeding van ruim 8.000 euro betalen. Zowel K., zijn stiefvader als de kennis moesten zich op hun beurt verantwoorden voor belaging en bedreiging van B.S. Maar de rechter achtte dit niet bewezen en sprak de drie mannen vrij.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier