Lokaal sporenteam Grensleie rukt uit bij elke diefstal, hoe banaal ook

Redactie KW

Pz Grensleie heeft een lokaal sporenteam, een uniek initiatief, dat bij geen enkel ander politiekorps in West-Vlaanderen bestaat.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

Het sporenteam is sinds december 2014 operationeel. Agenten, die verbonden zijn aan andere diensten engageren zich enkele uren om voor het team te werken. De negenkoppige ploeg werkt in een beurtrol onder de leiding van diensthoofd Debby Bouckenooghe. Het team is 24 op 24 uur beschikbaar.

Bij elke diefstal tot en met de banaalste diefstal van een haagschaar uit het tuinhuis en zelfs bij enkel een poging tot inbraak komt men zo snel mogelijk ter plekke om mogelijke sporen vast te leggen.

“De burger waardeert dat. Het heeft een positief psychologisch effect op de benadeelde”, aldus Debby Bouckenooghe. “Voet- of vingerafdrukken nemen: het is de ‘oude’ methode, maar zo’n materiële bewijslast blijft op vandaag nog altijd belangrijk. Het team verzamelt ook dna. Het resultaat wordt overgemaakt aan het lokaal informatiekruispunt én aan de federale gerechtelijke politie Kortrijk. Zo worden op bredere schaal verbanden gelegd en kan een dader of een bende in het vizier komen.”