Lichte straf voor recidivist die fietser aanreed

Bjarne Lippens. © GF
Redactie KW

Een 45-jarige automobilist mag van de Kortrijkse politierechter 3 maanden niet meer met de auto rijden. Hij had 11 pinten gedronken toen hij op 25 januari 2020 in Waregem met zijn bestelwagen in aanrijding kwam met de fiets van Bjarne Lippens (18) uit Zulte. Een verkeersdeskundige oordeelde dat hij geen fout had aan het ongeval maar hij had dus wel stevig gedronken.

Op zaterdagavond 25 januari 2020 fietste Bjarne Lippens uit Zulte met zijn fiets naar Waregem voor een verjaardagsfeestje. Met een onverlichte fiets. Op het kruispunt van de Vijfseweg met de Slekkeput, in de buurt van het Waregemse station, kwam het in de dichte mist tot een aanrijding met de bestelwagen van Fabrice G. (45). Bjarne viel op zijn hoofd en raakte levensgevaarlijk gewond.

Een verkeersdeskundige oordeelde dat de fietser zelf schuld droeg aan het ongeval omdat hij geen voorrang verleende en zijn fietsverlichting niet werkte. De automobilist moest zich dus niet verantwoorden voor het ongeval maar wél omdat hij ruim 1,5 promille alcohol in het bloed had. Elf pintjes, zo verklaarde hij zelf.

Niet de eerste keer

En dat was niet voor het eerst want hij liep al één keer eerder een veroordeling voor alcoholintoxicatie op. “Dit kan niet door de beugel”, vond de openbare aanklager. Dat was ook het oordeel van Bjarnes vader Gunter, die speciaal naar Kortrijk afzakte.

“Je kon het ongeval met mijn zoon niet vermijden maar stop met pinten op achter het stuur te kruipen”, richtte hij zich op een vorige zitting tot de automobilist. Volgens de advocaat van Fabrice G. gebeurt dat niet meer.

‘Lichte straf’

De politierechter veroordeelde de veertiger tot een boete van 1.600 euro, 3 maanden rijverbod en de vier proeven om zijn rijbewijs terug te kunnen krijgen. “Ik vind dit een lichte straf”, reageert Gunter. “Vooral omdat het niet de eerste keer was. Ik vind het frappant hoe mild een politierechter nog is voor recidivisten.”

In coma

Na het ongeval lag Bjarne Lippens – die bij voetbalclub Jong Zulte trainer was van de U8 en zelf bij de U21 speelde – twee maanden in coma met hersenbloedingen en een beschadigde hersenstam. Hij ontwaakte ondertussen uit coma en werkt in het revalidatiecentrum van het Gentse UZ aan zijn herstel.

“Sinds een drietal weken kreeg hij een boost”, vertelt Gunter. “Hij kan al enkele woorden uitspreken en we speelden al een spelletje Uno samen. Het is ook fijn dat hij sinds kort op zondag een dagje naar huis mag komen. Aan die positieve signalen trekken we ons op.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier