Leider opgerolde mensensmokkelbende in Jabbeke verzet zich tegen celstraf van tien jaar

© AFr
Redactie KW

Het kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende heeft verzet aangetekend tegen de tien jaar effectieve celstraf die hij in december kreeg opgelegd.

Alket Dauti (31), omwille van de weelderige haargroei op zijn kin ook wel “de Baard” genoemd, werd in juni vorig jaar gearresteerd in Londen en een tweetal weken geleden uitgeleverd aan ons land. De verzetprocedure werd woensdag ingeleid in de Brugse rechtbank en meteen uitgesteld naar 22 februari.

Dauti en zijn kompanen organiseerden de afgelopen vijf jaar honderden mensensmokkeltransporten vanaf snelwegparkings in West-Vlaanderen. De bende smokkelde minstens 90 transmigranten, waaronder ook baby’s, naar Groot-Brittannië. In afwachting van hun transport verbleven de slachtoffers in een voormalig Formule 1-hotel in Gent.

Het gerecht kwam de bende in februari vorig jaar op het spoor na een observatie op de snelwegparkings langs de E40 in Jabbeke. Twee wagens die transmigranten naar de parkings brachten werden gevolgd tot in Pervijze, waar dertien transmigranten in een vrachtwagen werden gestopt. Omdat de bende samenwerkte met truckers die transporten konden garanderen werd ze door de verdediging minimaliserend het ‘reisbureau van de mensensmokkel’ genoemd. Naast tien jaar cel kreeg Dauti ook een geldboete van 720.000 euro opgelegd. Nog twaalf anderen, onder wie de twee luitenanten van Dauti, werden veroordeeld tot zware celstraffen en geldboetes.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier