Leider Albanees netwerk van mensensmokkelaars riskeert 8 jaar cel

Het openbaar ministerie heeft in de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf gevraagd voor de leider van een Albanees netwerk van mensensmokkelaars.

Voor dertien andere beklaagden vraagt het OM celstraffen van tien maanden tot acht jaar. Er worden ook fikse geldboetes gevorderd die samen bijna drie miljoen euro bedragen. Daarnaast wordt er ook een verbeurdverklaring gevraagd van ruim 1 miljoen euro.

Het gerecht kwam de bende op het spoor tijdens een observatie van de West-Vlaamse Federale gerechtelijke Politie in de nacht van 18 op 19 februari op de parking langs de E40 in Jabbeke. De politie stelde vast hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen te volgen tot in Pervijze, tussen Diksmuide en Veurne. Daar werden twee Albanese mannen en een Albanese vrouw op heterdaad betrapt bij het smokkelen van dertien mensen. Ook de Roemeense vrachtwagenchauffeur werd aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de bende.

De criminele organisatie werd door Alket Dauti (31) geleid vanuit het Verenigd Koninkrijk. De man werd in juni opgepakt in een bescheiden Londense bijstandsflat en kwam niet opdagen voor zijn proces. Hij riskeert acht jaar cel. Niet veel later werden ook zijn luitenanten Kujdesi Dauti (33) en Sabah Zeka (34) opgepakt in het Verenigd Koninkrijk. Ook zij kwamen vrijdagochtend niet opdagen voor hun proces en riskeren respectievelijk acht en zeven jaar cel.

Myria, de organisatie die slachtoffers van mensensmokkel vertegenwoordigt, stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Volgens Julie Peelaers, de advocate van Myria, werden vijf jaar lang honderden slachtoffers geronseld in Albanië en overgebracht naar een Formule 1-hotel in Gent. “Van daaruit werden ze eerst naar een Gents café en vervolgens naar een parking gebracht waar ze in vrachtwagens werden gestopt richting Verenigd Koninkrijk.

Voor 13.000 euro kreeg je een plek vooraan in de vrachtwagen. Voor 8.000 pond zat je achteraan. Wie niet betaalde werd gegijzeld tot de betaling in orde was. Ook minderjarigen, zelfs borelingen, werden gesmokkeld. De handen en voeten van de slachtoffers werden met plastieken zakken ingepakt zodat ze geen sporen achterlieten. Dankzij het familiale karakter van de bende, met inzet van broers en neven, werd een soort poulesysteem opgezet die een permanenten bezetting van het smokkelcircuit mogelijk maakte.

Ronselaars kregen 1.000 euro per slachtoffer, vrachtwagenchauffeurs 2.000 euro per gesmokkelde transmigrant.” Myria eist een schadevergoeding van 5.000 euro. “Dit valt goed mee. Het is zelfs niet voldoende om een ticket te kopen op de Dauti-express”, sneerde Peelaers.

In de zaak staan ook drie vrachtwagenchauffeurs terecht. “Dankzij de inzet van vrachtwagenchauffeurs kon de bende uitpakken met gegarandeerde transporten”, stelde procureur Frank Demeester. “De chauffeurs wisten precies wat hen te doen stond en lieten toe dat de bende op industriële wijze mensen kon smokkelen.”

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.