Leider achter ramkraak Louis Vuitton-winkel en juwelier krijgt geen lichtere straf

Redactie KW

De leider van een Roemeense dievenbende, die onder meer twee ramkraken in Knokke, pleegde, is ook in beroep bestraft met tien jaar cel. Dat dankt hij aan zijn bekentenis ter zitting, want het hof achtte de straf van tien jaar eigenlijk te licht.

De Roemeense bende was betrokken bij 22 zware diefstallen, waaronder diefstallen in Kuurne en een fietsenwinkel in Borgworm. Maar de zwaarste feiten deden zich voor in de nacht van 11 op 12 april in Knokke. Eerst werd een ramkraak gepleegd op juwelier Colman in de Elizabethlaan in Knokke. De daders reden tot vijf keer toe in de etalage, maar konden geen buit maken.

Even later reden ze in de etalage van de Louis Vuitton-winkel langs de Kustlaan. In een mum van tijd gingen de daders aan de haal met handtassen ter waarde van 250.000 euro. De bende ging in drie andere voertuigen op de vlucht, maar de politie zat hen op de hielen en zette zelfs een helikopter in. In een poging om de politie af te schudden, spoten de daders een brandblusapparaat leeg en gooiden ze dat uiteindelijk ook in de richting van hun achtervolgers.

De daders hadden brandblussers bij om op de plaats van de feiten sporen uit te wissen. Om dezelfde reden hadden ze ook sokken over hun schoenen getrokken. Om te communiceren gebruikten ze enkel walkietalkies. De politie kon uiteindelijk slechts één vluchtwagen terugvinden. Daarin werden 150 gestolen handtassen aangetroffen. Een 35-jarige Roemeen, die in de struiken verscholen zat, werd opgepakt.

Bendeleider Nicolae F. (44) bleef altijd zijn betrokkenheid hardnekkig ontkennen, maar kreeg toch tien jaar. Toen de procureur-generaal in beroep 14 jaar vorderde, ging hij ter zitting toch nog over tot bekentenissen. Als leider van de bende oordeelde het hof eigenlijk dat de straf van tien jaar te licht was, maar gezien zijn schuldinzicht en bekentenissen, vond het hof tien jaar cel dan toch een passende straf. Twee andere deelnemers van de bende zien om gelijkaardige redenen hun straffen van 6 jaar bevestigd. Een vierde lid kreeg 5 jaar in plaats van zes jaar. Nog twee andere zijn nog niet definitief veroordeeld.

Op 25 juni worden ze met twee getuigen geconfronteerd.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier