Leden POSA-team van Brugse politie vrijuit voor ‘buitensporig geweld’

Redactie KW

Drie leden van het POSA-team van de Brugse politie zijn in de rechtbank vrijgesproken voor opzettelijke slagen en verwondingen aan een arrestant.

Op 24 november 2012 viel het POSA-team, een speciale eenheid van de Brugse politie, binnen in de woning van drugsbendelid Samil A. (36) langs de Heidelberstraat in Sint-Michiels. Aan zijn ondervragers verklaarde A. dat hij met buitensporig geweld tegen de grond werd gewerkt en tijdens zijn overbrenging naar de cel hardhandig in zijn geslachtsdelen werd geknepen. Hoewel A. na het incident slechts oppervlakkige verwondingen vertoonde, verwees de KI in Gent drie leden van de POSA-eenheid door naar de correctionele rechtbank.

“Hij kreeg slagen en schoppen te verwerken terwijl hij op de grond lag”, stelde Toon Deschepper, de advocaat van Samil A. “Zijn T-shirt was aan flarden en hij had twee blauwe ogen. Die blauwe plekken aan zijn teelbal zijn er ook niet zomaar gekomen.” De procureur meende dat de handelswijze van de agenten gerechtvaardigd was en vroeg de vrijspraak. “De verdachte stond gekend als vuurwapengevaarlijk en in z’n woning werd een geladen pistool, munitie, drugs en doping aangetroffen”, klonk het. “Vier dagen voor de inval had hij ook al de wagen aangevallen van agenten die hem observeerden.”

De procureur wees er verder ook op dat de verwondingen bij de drugsdealer pas een week na de interventie door een arts werden vastgesteld. “Het is niet ondenkbaar dat hij bepaalde kwetsuren bij zichzelf heeft aangebracht”. De verdediging legde uit dat het POSA-team zich tijdens de inval strikt aan een ingeoefend scenario hield. “Deze mensen improviseren niet en laten niets aan het toeval over. Het verrassingseffect is daarbij van cruciaal belang”, aldus meester Jean Cloquet. Volgens de advocaat van de agenten was het tijdens de overbrenging praktisch onmogelijk om de verdachte te schoppen. “Bodycams zouden in zo’n gevallen elke discussie kunnen uitsluiten”, besloot Cloquet. De rechter volgde alvast de stelling van de verdediging en het openbaar ministerie en sprak de agenten vrij.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier