Leden dievenfamilie riskeren tot vier jaar cel voor inbraken in kampeerauto’s aan de kust

Vijf leden van een Joegoslavische familie staan in de Brugse rechtbank terecht voor tientallen diefstallen in auto’s en kampeerauto’s aan de kust. Het openbaar ministerie eist effectieve celstraffen tot vier jaar.

© Getty Images/iStockphoto

Op 16 juli vorig jaar sloeg de politie de langs de Koninklijke Baan in Bredene een jongeman op die zich verdacht gedroeg tussen de geparkeerde voertuigen. Michele A. (19) bleek in het bezit van een schroevendraaier en kon geen plausibele uitleg geven voor zijn aanwezigheid op die plek. De jonge Italiaan van Joegoslavische origine werd in de boeien geslagen en onderzoek wees uit dat in de buurt van de plaats waar hij betrapt werd ingebroken was in twee kampeerauto’s. Verder onderzoek linkte hem en zijn familie aan de inbraakgolf die in die periode de Belgische kust teisterde. “Telkens werden geparkeerde voertuigen en kampeerauto’s geviseerd”, stelde procureur maandag. “De daders braken het slot open of sloegen een ruit in om vervolgens met speelgoed, kledij, gsm’s en zelfs barbecues aan de haal te gaan.”

Michele A. staat terecht voor liefst 30 inbraken en een poging daartoe in Bredene, De Haan, Oostende en Nieuwpoort. De jongeman zit intussen een jaar in voorhechtenis en was maandag de enige van de familie die persoonlijk aanwezig was op het proces. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden cel voor hem. Zijn advocate Nadia Lorenzetti vroeg een voorwaardelijke straf. “Het jaar voorhechtenis heeft een diepe indruk nagelaten op deze jongeman. Zijn familie schuift intussen alle schuld in zijn schoenen“, aldus de advocate. Michele A. bekende slechts vijf feiten en drukte tijdens het proces zijn spijt uit. Hoewel hij altijd verklaard had alleen te hebben gehandeld, gaf hij tijdens het proces toe dat ook de rest van de familie betrokken was.

Naast Michele A. staan ook zijn oom Moris A., tante Anna A., neef Denis A. en nicht Lidia A. terecht. Toen Michele A. werd opgepakt verlegde de familie haar werkterrein naar Nederland. Daar werden ze op 20 augustus opgepakt en in de gevangenis van Middelburg opgesloten. In hun kampeerauto met Duitse nummerplaat lagen tal van gestolen goederen, ook spullen die in België werden ontvreemd. De vijf beklaagden samen komen in aanmerking voor 42 feiten. De oom, tante en neef ontkennen hun betrokkenheid echter met klem en vroegen bij monde van hun advocaat de vrijspraak. De oom en tante riskeren elk vier jaar cel. Voor Denis A. vroeg het OM 30 maanden cel. Ook voor Lidia A., die verstek liet gaan voor haar proces, vroeg het OM 30 maanden cel. De uitspraak volgt op 3 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.