Landbouwer schiet met jachtwapen omdat jongeren door zijn maisveld lopen

© Getty Images
Redactie KW

Een 66-jarige landbouwer uit Reningelst kon het niet verdragen dat enkele jongeren van jeugdbeweging KLJ door zijn maisveld trokken. De man vuurde daarbij enkele keren met zijn oud jachtgeweer. Niemand raakte gewond, maar de landbouwer riskeert op de rechtbank van Ieper een jaar cel met uitstel.

Voor de KLJ uit Zomergem was het vorig jaar schrikken tijdens een zogenaamde ‘rechtdoortocht’, waarbij de jongeren rechtstreeks van punt A naar punt B trekken. Ze kwamen in Poperinge op een maisveld terecht. Plots hoorden ze schoten en toen ze uit veld kwamen, zagen ze de eigenaar van de mais boos met een jachtgeweer staan zwaaien. De man schoot nog eens in de mais, maar gelukkig raakte niemand gewond. De leiding van de jeugdbeweging evacueerde de jongeren en bracht hen terug naar de kampplaats. De boer werd opgepakt, maar niet aangehouden. Aanvankelijk ontkende hij alles. Nadat de speurders kruitsporen op een zakdoek vonden, gaf de landbouwer toe.

Slachtoffer van inbraken

Het parket bracht de man voor de rechter, waar hij aankijkt tegen een celstraf van een jaar met uitstel. Zijn raadsman, meester Olivier Cattrysse, gaf toe dat zijn cliënt de verkeerde houding aannam in het dossier, maar dat de feiten niet worden geminimaliseerd.

“Die man was al een paar keer het slachtoffer geweest van inbraken en vond het verdacht dat er mensen tussen de mais kropen”, aldus de raadsman. “Hij had niet onmiddellijk in de gaten dat het leden van de jeugdbeweging waren. Het kwam tot een gesprek met die jongeren en mijn cliënt dacht dat daarmee de kous af was. Na te hebben gebabbeld met een buurman werd de politie toch verwittigd.”

Opschorting van straf gevraagd

De raadsman ontkent dat de landbouwer zou hebben gezegd dat het hem niet kon schelen dat iemand van die gasten zijn been verloor bij het incident. De verdediging vraagt opschorting van straf: “Het was een uitschuiver.” De rechter waarschuwde de man dat wat hij deed, echt niet door de beugel kan. “Ik begrijp dat je kwaad kan zijn, maar met een wapen beginnen schieten, is er meer dan over. Ik hoop dat je dat beseft.” De zaak staat in voortzetting op 18 januari. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier