Lab9 in Brugge, Kortrijk en Ieper slachtoffer van diefstal

© TP
Redactie KW

De Vlaamse vestigingen van Lab9, een premium reseller en service provider van Apple-producten, worden geplaagd door jonge dieven, die tijdens de openingsuren razendsnel zoveel mogelijk tentoongestelde iPhones lostrekken en weglopen. Door deze diefstallen stelt Lab9 voorlopig geen iPhones tentoon tot de winkels een nieuw veiligheidssysteem hebben.

“Bij ons sloegen ze toe toe in september en november 2018”, vertelt de store manager van Aalst. “De eerste keer ging één jongeman aan de haal met drie toestellen, de tweede keer drie mannen met elf toestellen. Ze graaien in een keer zoveel mogelijk iPhones vast, lopen de winkel uit en springen in een vluchtauto. De eerste keer was het een Franse nummerplaat, de tweede keer een Duitse. Tijdens een van de vluchten gebeurde er zelfs een aanrijding met een ander voertuig, maar ze konden telkens ontkomen. Alle toestellen samen hebben een verkoopwaarde van ongeveer 25.000 euro. Dit type diefstal is nieuw voor ons en gebeurde blijkbaar ook al bij concullega’s in het Antwerpse en Nederland. Het gaat om georganiseerde bendes, die de Benelux rondtrekken. We laten voorlopig de toonbank van iPhones leeg tot we een veiligheidssysteem hebben hiertegen. We zijn in overleg met de andere vestigingen en met Apple, die richtlijnen heeft rond toegankelijk gebruik van demotoestellen door winkelbezoekers.”

De demotoestellen zijn beveiligd met een alarm en kabel, maar de kabel wordt agressief losgetrokken tijdens de vlucht van de dieven. Apple kan de gestolen toestellen relatief snel traceren, maar tegen dan zitten de dieven al in het buitenland. Wie de gestolen toestellen tweedehands koopt, is ook slachtoffer, want deze iPhones worden geblokkeerd.

Brugge, Kortrijk en Ieper

In de vestigingen van Lab9 in Brugge, Kortrijk en Ieper sloegen afgelopen week twee jonge mannen toe. Ze konden telkens ontkomen, behalve in Brugge. Store manager Kim Dewilde liep hen met een medewerker achterna en kon hen bij de kraag vatten tot de politie ter plaatse was. Ook de vluchtauto werd klemgereden. Er werden drie Roemenen opgepakt van 14, 16 en 19 jaar. De verdachten hebben geen gekende woonplaats. De man van 19 werd door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnt vandaag, dinsdag, voor de raadkamer in Brugge, die beslist of hij nog een maand langer in de cel wordt gehouden.

“Doordat we de dieven konden vatten, hebben we onze dertien iPhones terug, maar die raakten allemaal beschadigd tijdens de vlucht, waardoor we ongeveer 8.500 euro schade hebben”, aldus Dewilde.

De recentste diefstal gebeurde in Ieper afgelopen zaterdag. “De jonge mannen probeerden hun gezicht te verbergen met een pet”, vertelt store manager Karel Deprez. “Enkele medewerkers zetten meteen de achtervolging in richting het Astridpark, maar de dieven konden ontkomen met dertien iPhones. Wie nu of in de nabije toekomst een iPhone wil uitproberen in onze winkel, mag altijd een van onze medewerker aanspreken.”

In politiezones Vlas en Arro Ieper loopt een onderzoek, maar er is voorlopig geen spoor van de verdachten.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier