L.B. op bezoek bij zijn redder Mohammad Hanif na messteek: “Mijn leven te danken aan hem”

"Het is maar normaal dat ik hem probeerde te helpen", aldus Mohammad, eigenaar van de nachtwinkel. © XC
Redactie KW

Een gezellige avond met een vriend werd ruw verstoord toen die in een psychose een keukenmes in L.B.’s hals plantte. De dader is gevlucht en liet de hevig bloedende L.B. achter. De nachtwinkeluitbater uit de Stationsstraat in Waregem heeft die avond het leven van de man gered. Wij brachten ze samen.

L.B. is een vaste klant bij de nachtwinkel van Mohammad Hanif, de nachtwinkeluitbater uit de Stationsstraat. Op woensdag 16 oktober liet L.B. op evenwel zich wachten. Om 21.38 uur belde Mohammad bezorgd zijn trouwe klant op om te vragen waar hij bleef. Aan de telefoon werd duidelijk dat L. in de keel gestoken was en hulp nodig had. “Ik had toen nog twee klanten in de zaak en kon niet onmiddellijk weg. Ik vroeg L. of hij naar buiten kon komen. Ik had toen al het plan om, als hij niet kwam opdagen, mijn winkel te sluiten en naar hem toe te lopen. Ik weet waar hij woont”, vertelt Mohammad. Net wanneer de winkelier zijn winkel wou afsluiten, dook L. op met een bebloede badhanddoek rond zijn nek om het bloeden te stelpen.

Als Mohammad niet had gebeld, was het zeker een ander verhaal geweest

L. was even daarvoor gezellig met een vriend aan het keuvelen in zijn appartement in de Stationsstraat op het gelijkvloers, waar hij alleen woont met zijn hond. Zijn vriend, een veertiger, brengt hem vaak een bezoek met de trein uit Harelbeke. De twee hadden nog plannen om te barbecueën. “Plots kreeg die man een psychose en zag hij dingen die er helemaal niet waren. Hij nam een mes uit het messenblok in de keuken gelukkig één van de kleinere en stak me in de hals. Hij raakte een slagader en het bloed spoot eruit”, herinnert L. zich nog.

Duizelig

Aangekomen bij de nachtwinkel, zag de winkelier onmiddellijk de ernst van de situatie in toen hij de met bloed doordrenkte handdoek van het slachtoffer zijn hals nam. Mohammad ging onmiddellijk een nieuwe handdoek halen. Hij vroeg een klant om zijn gsm en belde de hulpdiensten. “Ik besliste toen ook direct dat L. zelf moest uitleggen wat er gebeurd was. Hij spreekt Nederlands, de politie zal hem direct begrijpen en geloven. Als ik het moet uitleggen in het Engels zullen ze nooit zo snel reageren”, vertelt Mohammad. Ondertussen nam hij L. mee naar buiten in de frisse lucht, de handdoek was opnieuw doorweekt met bloed. Door het bloedverlies was het slachtoffer duizelig geworden. “Ik heb nog vlug een tweede handdoek gewisseld in de gietende regen. Vijf minuten later, om 22 uur, zag ik de blauwe zwaailichten van de combi. Ik ben toen de straat opgerend om de politiewagen tegen te houden.

Gierende banden

Uit de wagen kwamen twee agenten. Een agent liet een stoel aanrukken voor het slachtoffer, de andere was bezig met het oproepen van een ziekenwagen over de zender. “Twee minuten later kwam de ambulance met gierende banden aan van de andere kant. Twee ambulancebroeders hebben L. de eerste zorgen toegediend. Ze hebben hem nog 20 minuten verzorgd in de ziekenwagen vooraleer koers te zetten naar het ziekenhuis”, herinnert Mohammad zich. Ondertussen had de politie de volledige Stationsstraat afgesloten voor het verkeer.

Ik ben geen held, ik deed gewoon wat ik moest doen bij mijn vriend

Wat er die avond gebeurde kan L. zich maar moeilijk herinneren. Hij hoorde in het ziekenhuis de plastisch chirurg nog sakkeren en vloeken toen die het hevige bloeden probeerde te stelpen. De volgende dag werd L. wakker in AZ Groeninge in Kortrijk. “Ik hoop dat de politie de man zo snel mogelijk oppakt. Als hij het één keer doet, is hij in staat om het nogmaals te doen. Hij is alvast mijn vriend niet meer. Maar ik heb mijn leven te danken aan Mohammad. Als hij niet had gebeld, was het een heel ander verhaal geweest”, vertelt het slachtoffer. Mohammad, die al twaalf jaar in Waregem woont, blijft op zijn beurt nuchter. “In de eerste plaats is het een mens in nood. Het is maar normaal dat ik hem probeer te helpen. Ik ben geen held, ik deed gewoon wat moest. In de tweede plaats is het een goede vriend, een goede klant”, vertelt Mohammad.

De persmagistraat van het Kortrijkse parket kan en wil niet meegeven of de dader al dan niet gevat is. Of de burgers en inwoners moeten uitkijken naar de dader is dus niet geweten. Ook politiezone Mira wil geen verdere informatie verschaffen over de dader in het belang van het onderzoek.

Die avond werd volgens de nachtwinkeluitbater nog een zoektocht gehouden in de stationsbuurt door de politie. Maar dat kon opnieuw niet bevestigd worden. Het slachtoffer L.B. had graag wat meer info gehad over het resultaat van die zoekactie. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier