Kwajongens houden lelijk huis op broedeiland in Oostendse Spuikom: “Wie doet nu zoiets?”

© JRO
Redactie KW

Het Vogelopvangcentrum van Oostende doet een oproep naar getuigen om de daders te vinden die dinsdag met kuikens en eieren gooiden op een broedeiland in de Spuikom in Oostende. “Hoe kunnen mensen tot zoiets in staat zijn”, vraagt Claude Velter van het Vogelopvangcentrum zich af.

In de Spuikom op de Oostendse Vuurtorenwijk liggen vier broedeilanden. Kokmeeuwen en Visdieven vinden er hun thuis. Zoals het spreekwoord zegt: ‘in mei leggen alle vogels een ei’ en dat klopt ook. De eitjes van de kokmeeuwen zijn er volop aan het uitkomen. Twee kwajongens hadden er dinsdag niet beter op gevonden om van de oever naar de broedeilanden te zwemmen om er de vogels te terroriseren. Het eerste broedeiland ligt zo’n 20 meter verwijderd van de oever. Het is daar dat de kwajongens lelijk huis hielden. “Ze vonden het blijkbaar leuk om de koppeltjes en de kuikens heen en weer te gooien. Daarnaast gooiden ze ook met de eieren die nog niet uitgekomen waren”, vertelt Claude Velter, coördinator van het Vogelopvangcentrum.

Kwajongens houden lelijk huis op broedeiland in Oostendse Spuikom:
© JRO

Kokmeeuwen en visdieven

Op de eilanden leven zo’n honderd koppels kokmeeuwen en tweehonderd koppels visdieven. Daarnaast zijn er ook zo’n 200 meeuwenkuikens aanwezig. “Nadat die jongens de dieren de schrik van hun leven hadden bezorgd en enkele eieren hadden vernield namen ze ook nog eens twee kuikens en twee eieren mee. Een passant probeerde de jongens nog te stoppen, maar het kwaad was dan al geschied.”

Hoe kunnen mensen tot zoiets in staat zijn?

De meeste van de eieren konden niet meer gered worden. “De meeste eieren waren gebarsten“, vervolgt Claude. “Verschrikkelijk… De twee kuikens en de twee eieren die door de kwajongens achtergelaten werden, kwamen bij ons terecht. Een buurtbewoner kwam met nog eens drie kuikens bij ons langs.” Het Vogelopvangcentrum ontfermt zich nu over de vijf meeuwenkuikens. “Er bestaat een goede kans dat de kuikens de afschuwelijke actie van de jongens zullen overleven. Maar hereniging met hun ouders is onmogelijk. Het exacte ouderkoppel zouden we nooit kunnen terugvinden. Volgens onze inschatting zouden de kuikens niet meer dan twee dagen oud geweest zijn op het moment dat de jongens huishielden op de broedeilanden.”

Kwajongens houden lelijk huis op broedeiland in Oostendse Spuikom:
© JRO

Niet de eerste keer

Claude Velter kan er niet bij dat mensen tot zo’n afschuwelijke daden in staat zijn. “Twee jaar geleden was er ook al eens een soortgelijk incident, maar de schade was dan minder groot. We hebben er niet meteen zicht op hoeveel dieren er gestorven zijn door de kwajongensstreek, maar het zullen er wel enkele zijn.” In eerste instantie werd gedacht dat de eieren die werden binnen gebracht verloren waren, maar vrijdagmorgen brak de schaal van een van de eieren. “We waren getuige van de geboorte van een scholekster. Daarvan zitten er amper twee koppels op het broedeiland“, glundert Claude. “Ook het ander eitje begint stilletjes te breken. We krijgen dus twee scholekstertjes. De diertjes blijven sowieso 24 uur in de broedkast, waar ze warm gehouden worden. De eitjes waren bij het binnenbrengen steenkoud, maar gelukkig hebben we heel wat materiaal voor handen. Natuurlijk waren we dolblij toen we zagen dat de schalen braken. Zo hebben we toch zeven kuikens kunnen redden. De eerste week geven we ze eten. Na een week zouden ze voldoende groot moeten zijn om zelfstandig te eten. Na een tweetal maanden worden de dieren terug uitgezet.”

Kwajongens houden lelijk huis op broedeiland in Oostendse Spuikom:
© JRO

Het Vogelopvangcentrum in Oostende krijgt jaarlijks zo’n 4.000 vogels binnen. Dit jaar vieren ze trouwens hun 35ste verjaardag. Alle vogels die bij ons binnen komen worden nadien, eens hersteld, terug uitgezet. Met spijt in het hart? Net niet”, lacht Claude. Het is net onze doelstelling om de vogels hun vrijheid terug te geven. De vogels die uitgezet worden, worden steeds geringd. Op die manier kunnen we ze in de toekomst blijven opvolgen. We zijn dubbel zo tevreden als een vogel terug zijn plek inneemt in de natuur. Daarvoor doen we het.”

Kwajongens houden lelijk huis op broedeiland in Oostendse Spuikom:
© JRO

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier