Kuurne geschokt na brutale overval op hondenkweekster: “Wat een hel voor Conny”

Een dag na de brutale overval in de Harelbeeksestraat in Kuurne blijven de buren van slachtoffer Conny V. (59) met veel vragen zitten. Waarom hadden de Noord-Franse gangsters het net op haar woning gemunt? En hoe wisten ze van de kluis in de kelder? “Heeft het iets te maken met haar hondjes? Ik vrees ervoor. Die mannen moeten hier al eerder al zijn geweest”, klinkt het.

© Geoffrey Sabbe

Hallucinant, anders kan je de brutale overval gevolgd door een dodelijke autocrash niet omschrijven. Drie gemaskerde en gewapende mannen bedreigden en beroofden zondagvoormiddag de 59-jarige hobbyhondenkweekster Conny V. in haar woning in de Harelbeeksestraat.

Het trio raakte met behulp van een zware koevoet via de achterkant van de woning binnen en waren volgens het parket duidelijk met een plan naar Kuurne afgezakt. Hun doel: de kluis in de kelder, waar de bewoonster een som van om en bij 50.000 euro bewaarde, volledig leeghalen.

Kniptang voor tenen

Maar Conny V. verzette zich hevig en weigerde de code van de kluis te geven, ondanks het feit dat ze werd vastgebonden en geslagen. Ook zware fysieke bedreigingen – de gangsters zwaaiden met een kniptang waarmee ze de tenen van de Kuurnse zouden afknippen – brachten de vrouw niet op andere gedachten.

Kort na de middag gooiden de overvallers het moedeloos over een andere boeg. Met hun koevoet probeerden ze de kluis in één stuk uit de muur te sleuren. Dat lukte, maar net op het moment dat ze met hun buit wilden vluchten in hun kleine Peugeot passeerde een alerte patrouille van de politiezone Vlas.

Initieel slaagde het trio erin te ontkomen en raceten ze richting Frankrijk. Tot het op het kruispunt van de R8 met de Gentsesteenweg op de grens van Kortrijk met Harelbeke helemaal foutliep. De bestuurder probeerde aan de verkeerslichten tussen twee wagens te laveren, maar raakte een van hen en ging overkop.

De 41-jarige Rijselnaar achter het stuur werd uit zijn auto geslingerd en overleed aan zijn verwondingen. Zijn 26-jarige en 22-jarige kompanen raakten lichtgewond, probeerden te voet te vluchten maar konden al snel worden ingerekend. De onderzoeksrechter besliste zondagavond de twee aan te houden voor foltering en diefstal met geweld, verder onderzoek naar de feiten loopt nog.

Buitenlandse nummerplaten

De brutale overval, nota bene tijdens het kermisweekend, sloeg Kuurne met verstomming. Ook bij de buren van Conny V. in de Harelbeeksestraat laat het gebeuren sporen na. “Het is enorm schrikken, zoiets verwacht je niet. Toch niet hier, in je eigen straat?”, vertelt de overbuurvrouw maandagochtend. “Toen ik gisteren (zondag, red.) bij het thuiskomen al die politiewagens zag staan, wist ik niet wat ik moest denken of verwachten. Ik kan me niet voorstellen door welke hel Conny moet zijn gegaan. Onze buurvrouw, een ouder mevrouwtje die zondagmiddag wel thuis was, was danig onder de indruk van wat er allemaal is gebeurd.”

Een klein bordje aan de voordeur verwijst naar het hondenras dat Conny V. kweekt.
Een klein bordje aan de voordeur verwijst naar het hondenras dat Conny V. kweekt.© Olaf Verhaeghe

Het slachtoffer zelf kent ze niet zo heel goed, moet de overbuur toegeven. “Het is een stille, maar altijd vriendelijke vrouw. Waarom ze het op haar hadden gemunt? Geen idee. Misschien heeft het iets te maken met de hondjes? Het gebeurde wel af en toe dat er hier auto’s met buitenlandse nummerplaten voor de deur stonden, maar als je weet dat ze zulke specifieke hondjes kweekt en verkoopt (Conny V. kweekt chihuahua’s en dwergkeeshondjes, red.), is dat natuurlijk niet zo heel bijzonder”, aldus de overbuurvrouw nog. “Waren ze hier al eerder en zagen ze mogelijkheden? Ik vrees er eerlijk gezegd een beetje voor.”

“Die mannen moeten geweten hebben dat er zoveel cash geld in huis lag, dat kan niet anders”, zegt ook een buurman die iets verderop met zijn gezin woont. “Hoeveel kost zo’n pomeriaantje of een chihuahua? Die bedragen lopen al snel op, toch? Het zou me niet verbazen, mochten die gasten hun doelwit heel zorgvuldig hebben uitgekozen. Ik hoop vooral dat Conny en haar familie hier snel bovenop raken. Dit moet een enorme impact hebben, ook al liep het voor hen uiteindelijk ‘goed’ af.”

Conny V. en haar familie, nog altijd enorm onder de indruk van wat er gisteren gebeurde, waren maandag niet bereikbaar voor commentaar. “Uiteraard is mama enorm geschrokken. Maar zolang het onderzoek loopt, mogen we van de politie niets zeggen”, klonk het bij de oudste dochter.

Agenten in de bloemen

Ook voor burgemeester Francis Benoit (CD&V) kwam de overval als een schok binnen. “Kuurne genoot dit weekend van de jaarlijkse Ezelsfeesten, zij het in een iets ander jasje omwille van corona. Om dan op zondagmiddag zo’n nieuws te krijgen… Dat verwacht niemand natuurlijk”, zegt hij. “Ik ken het slachtoffer niet persoonlijk, maar ben wel van plan om haar later deze week een bezoekje te brengen om haar en haar naasten een hart onder de riem te steken.”

“Natuurlijk is zo’n overval talk of the town, zeker op sociale media waren heel veel Kuurnenaars er de hele middag en avond mee bezig”, aldus de burgemeester nog. “De agenten die net passeerden en de achtervolging inzetten, hebben uitstekend gereageerd. Een voorbeeld qua politiewerk ook al gaat het om vrij jonge krachten die nog niet zo heel lang deel uitmaken van ons korps. Zonder hun alerte reactie zou dit natuurlijk helemaal anders zijn gelopen, en waren de overvallers misschien kunnen ontkomen. We nemen ons dan ook voor om hen op een gepast moment met het politiecollege in de bloemetjes te zetten voor hun actie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.