Kustpolitie bouwt coronacontroles stilaan af

© Davy Coghe
Laurens Kindt

Het aantal boetes voor inbreuken tegen de coronamaatregelen daalt overal in het land, nu de maatregelen versoepeld zijn. Ook aan de kust zal er minder gecontroleerd worden, al blijft de politie alert voor inbreuken op het samenscholingsverbod. “Maar we gaan stilaan terug naar de reguliere werking”, klinkt het.

Nu de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus stilaan versoepeld worden, passen ook de politiezones aan de kust zich aan. Vooral het vaststellen van niet-essentiële verplaatsingen zal minder prioritair worden. “Nu de mensen weer meer mogen, is het voor ons moeilijker om niet-essentiële verplaatsingen vast te stellen”, zegt de Oostendse korpschef Philip Caestecker. “De essentie blijft grotendeels dat je alleen mag samenkomen met mensen die onder één dak leven. We gaan dus keihard blijven controleren tegen inbreuken op het samenscholingsverbod. Minder mensen inzetten (zoals in Gent gebeurt, LK), gaan we dus niet doen. We blijven een flexibele politiezone die meer of minder politiemensen kan inzetten, als de situatie dat vereist”, zegt de korpschef. “Het is wel zo dat we stilaan gaan evolueren naar onze reguliere werking. We kunnen dat, omdat we aan het begin van de crisis een aantal mensen thuis hebben laten blijven. Er was de angst dat de werkende collega’s ziek zouden worden, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Daardoor hebben nu voldoende manschappen om stilaan terug over te gaan tot de orde van de dag”, klinkt het.

Cavalerie

Ook in de politiezone Damme/Knokke-Heist klinkt eenzelfde geluid. “Ons team blijft sterk aanwezig in het straatbeeld om toe te zien op de naleving van de maatregelen. We behouden de vaste grenscontrole in de Sluisstraat en verschillende mobiele ploegen. Ook de motorrijders en fietspatrouilles houden een extra oogje in het zeil. Op het strand en de dijk krijgt ons strandteam de steun van de cavalerie. Er is een kleine afbouw van de personeelsinzet, maar dit is zeker geen halvering. Het is eerder een daling van 10 procent. We evolueren stap voor stap naar een normalisering van onze werking”, klinkt het daar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier