Kunstenares krijgt amper 20.000 euro schadevergoeding na diefstal beeldengroep ‘t Zand

Door de heraanleg van 't Zand werden de beelden ter bewaring op een grasveld vlakbij de Blauwe Toren gelegd. Daar werden ze gestolen. © a-FP
Redactie KW

De leider van de Roemeense bende die verantwoordelijk is voor de diefstal van de beeldengroep op ‘t Zand in Brugge heeft maandag 4,5 jaar cel gekregen. Nog 27 anderen werden veroordeeld. De Brugse kunstenares Livia Canestraro kreeg een schadevergoeding van 20.000 euro toegekend. Zij en haar twee kinderen hadden nochtans een miljoen euro gevraagd.

Liefst 28 Roemenen zijn in de Brugse strafrechtbank veroordeeld voor een hele reeks metaaldiefstallen. De bende viseerde vooral werven van spoorwegbeheerder Infrabel en ging soms op één nacht met duizenden kilo’s metaal aan de haal. De meest spraakmakende feiten pleegde de bende in Brugge.

In de nacht van 30 op 31 mei 2018 gingen vijf leden van de bende op een afgelegen grasveld aan industrieterrein De Blauwe Toren aan de haal met de beeldengroep van ‘t Zand. De vijf ton zware sculpturen lagen er opgeslagen tijdens de heraanleg van het Brugse plein. De bekende bronzen beelden werden nog diezelfde nacht in stukken gezaagd en gesmolten bij een Nederlandse schroothandelaar. De daders kregen er elk een paar honderd euro voor, terwijl het Brugse stadsbestuur er destijds twintig miljoen oude Belgische franken voor ophoestte.

Onderzoek liep al langer

De diefstal bleef lange tijd onopgehelderd, tot ze uiteindelijk gelinkt kon worden aan een Roemeense dievenbende, tegen wie al langer een onderzoek liep. Het parket vermoedt dat de daders de beeldengroep eerder per toeval aantroffen toen ze na een betrapping bij andere feiten in de buurt van De Blauwe Toren op de vlucht waren geslagen. Uiteindelijk werden 28 verdachten naar de rechtbank doorverwezen voor tientallen feiten in onder meer Brugge, Schaarbeek, Haren, Turnhout en Hoboken.

Frederik en Livia, die dezelfde voornaam als haar moeder heeft.
Frederik en Livia, die dezelfde voornaam als haar moeder heeft.© AFr

De leider van de Brusselse tak van de bende, Adrian B. (41) uit Vilvoorde, kreeg maandag 4,5 jaar cel. De leider van de Antwerpse tak, Paul-Ionel Z. (27) uit Borgerhout, kreeg vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De overige bendeleden kregen celstraffen tussen tien maanden, de helft met uitstel, en vier jaar effectief.

Die mensen hebben erfgoed van de Bruggelingen vernietigd

De beeldengroep op ‘t Zand werd in de jaren 80 gemaakt door de Brugse kunstenares Livia Canestraro (83) en haar man zaliger Stefaan Depuydt. De kunstenares en haar kinderen Livia en Frederik stelden zich burgerlijke partij in de zaak en vroegen een voorlopige schadevergoeding van één miljoen euro. Ook de kosten voor de oprichting van een nieuw kunstwerk zaten in dat bedrag vervat. “Die mensen hebben erfgoed van de Bruggelingen vernietigd”, stelden kinderen Livia en Frederik tijdens de pleidooien.

“De beeldengroep was hét referentiewerk van moeder op de kunstmarkt. Miljoenen mensen van over de hele wereld hebben het gefotografeerd.” De rechter wees de claim van de kinderen evenwel af omdat zijn geen erfgenamen zijn van de auteursrechten. De kunstenares zelf kreeg slechts 20.000 euro schadevergoeding toegekend.

Ivan Beke en Ettore Declerck.
Ivan Beke en Ettore Declerck.© AFr

Ook het Tieltse bedrijf Carbeko stelde zich burgerlijke partij in de zaak en kreeg een voorlopige schadevergoeding van 25.000 euro toegekend. De firma is gespecialiseerd in de verkoop van tweedehandse goederen en legde in 2017 de hand op de productielijn van de failliete fruitsappenproducent Sunnyland aan de Everdongenlaan in Turnhout. Maar in mei 2017 drong de bende de bedrijfsgebouwen binnen en ontvreemdde er minstens 200 kilogram koperdraad.

Zware financiële aderlating

“Ze stripten de volledige productielijn waardoor de machines volledig onbruikbaar werden”, stelden zaakvoerders Ivan Beke en Ettore Declerck van Carbeko. “Je kan de draden moeilijk terug in de machines duwen. Daarom hebben we de productielijn moeten verkopen als schroot en dat was uiteraard een zware financiële aderlating.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier