Kortrijkse Syriëstrijder riskeert tien jaar cel voor ronselpraktijken en IS-propaganda

Olivier Calebout zie je links op de foto. © GF
Redactie KW

Het federaal parket eist in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf voor de Kortrijkse Syriëstrijder Olivier Calebout. De man staat samen met streekgenoten Lucas Van Hessche en Abdelmalik Boutaliss en terecht voor onder meer ronselpraktijken en verspreiden van IS-propaganda. Het parket vermoedt dat Van Hessche en Boutaliss intussen zijn omgekomen. Toch vroeg de federaal procureur vijf jaar cel voor hen.

Op 10 juni 2014 haalde Olivier Calebout (33) uit Kortrijk de laatste 150 euro van zijn bankrekening om daags nadien via Turkije naar Syrië te vertrekken. Hij sloot er zich aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat en werd een maand opgeleid in een trainingskamp. Het doel was om deel te nemen aan de strijd van IS in Irak. Volgens federaal procureur Ester Natus was Calebout in de gevangenis geradicaliseerd na een veroordeling wegens diefstal. “Dit gebeurde onder invloed van Sharia For Belgium”, stelde ze. “Toen hij vertrok waren de doelstellingen en praktijken van IS al lang bekend, dus hij wist goed waaraan hij begon.”

Radicale ideeën

Tijdens een huiszoeking in de woning van Calebout in Kortrijk werden naast een IS-vlag ook boeken en cursussen over het radicaal salafistische gedachtegoed gevonden. En tijdens gesprekken met zijn broer Frederick, die in 2017 vier jaar cel kreeg voor deelname aan de IS-terreur, verheerlijkte hij de aanslagen in Parijs en stelde hij dat hij enkel naar België zou terugkeren als IS er regeerde.

Drones

Volgens Natus verspreidde Olivier Calebout via negen Facebook-profielen IS-propaganda en was hij ook een actief ronselaar. “Via verschillende chatprofielen probeerde hij mannen en vrouwen te overtuigen om naar Syrië te komen”, vervolgde Natus. “Hij was op zoek naar een bruid en dacht dat zijn status als strijder een aantrekkingskracht had op vrouwen”. Nog volgens het federaal parket werd Calebout ook ingeschakeld in het droneprogramma van IS. Zo zou hij in twee Duitse fabrieken prijs hebben gevraagd voor twintig drones met een topsnelheid van 250 kilometer per uur en een draagvermogen van 500 gram.

Indoctrinatie

Het federaal parket is van mening dat Lucas Van Hessche (25) uit Menen en Abdelmalik Boutaliss (25) uit Kortrijk geïndoctrineerd werden door Olivier Calebout. De twee vertrokken eveneens op 11 juni 2014 naar het IS-kalifaat. Van Hessche zou er als bokser trainingen gegeven hebben aan medestrijders. In augustus 2014 trok zijn vader samen met de vader van Boutaliss en Dimitri Bontinck, die zijn zoon Jejoen in 2013 vanuit het kalifaat terug naar België bracht, naar Syrië in een vergeefse poging hun zonen terug te halen.

Nog in leven

Volgens het federaal parket kwam Boutaliss in november 2015 om bij een zelfmoordaanslag in Irak en ook Van Hessche zou intussen gesneuveld zijn. De twee lieten dan ook verstek gaan voor hun proces. Ook Olivier Calebout woonde zijn proces niet bij. Het gerecht gaat er wel van uit dat hij nog in leven is. Zijn broer zou er vorig jaar nog contact met gehad hebben.

Voor Olivier Calebout vroeg Natus tien jaar effectieve celstraf wegens deelname aan een terreurorganisatie. Hij had volgens Natus een leidinggevende rol. Omdat hun dood niet officieel werd bevestigd vroeg ze voor Van Hessche en en Boutaliss elk vijf jaar cel. Ze vroeg ook om Boutaliss de Belgische nationaliteit te ontnemen. De man heeft zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit. De uitspraak volgt op 21 december. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier