Kortrijkse politie waarschuwt voor oplichting: “Card Stop vraagt nooit gegevens via sms”

© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

Bij de politiezone Vlas zijn de voorbije weken meerdere aangiftes gedaan door mensen die slachtoffer werden van pogingen tot oplichting via sms’en. Bij verschillende onder hen maakten de oplichters honderden euro’s buit.

De politiezone Vlas waarschuwt voor oplichting via sms en een valse internetlink. In de maand september kwamen bij de Kortrijkse politie meerdere aangiftes binnen van mensen die het slachtoffer werden van, al dan niet geslaagde, pogingen tot oplichting. “Het gaat lang niet altijd om bejaarden of mensen die niet goed vertrouwd zijn met internetbankieren”, vertelt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Ook mensen die dagelijks online zijn en via internet tal van bankverrichtingen doen, werden al opgelicht. Het kan elk van ons overkomen.”

Op maandag 21 september bijvoorbeeld kreeg een Kortrijkzaan een smsje, zogezegd afkomstig van Card Stop. In het bericht stond dat zijn bankkaart geblokkeerd was. “Hij kon zijn kaart deblokkeren via de link die was meegestuurd in het bericht: cardstop.portaal.int. Het slachtoffer klikte op de link en kwam op een valse internetpagina. Deze webpagina zag er geloofwaardig uit waardoor slachtoffer geen argwaan had”, aldus Detavernier nog.

“Hij moest zijn rekeningnummer en pincode ingeven en deed dit ook. Kort daarna stelde het slachtoffer vast dat er een paar honderd euro van zijn rekening was verdwenen.” Op donderdag 24 september 2020 was er opnieuw zo’n feit. Het slachtoffer werd opgelicht voor een bedrag van 1.200 euro.

De politie benadrukt dat Card Stop nooit een verzoek om informatie of om je kaart te blokkeren via sms stuurt. Het gaat om frauduleuze praktijken, pogingen tot ‘smishing’. “Oplichters maken gebruik van berichten op je mobiele telefoon om te vissen naar persoonlijke informatie”, aldus de woordvoerder van de zone Vlas nog. “Men doet zich voor als Card Stop of een bank en vraagt naar persoonlijke gegevens. Ga daar absoluut niet op in. De schade kan aanzienlijk oplopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier