https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse politie onderzoekt racistische slogans op gevel van halalsupermarkt

Christophe Lefebvre

In de nacht van zondag op maandag gingen enkele onbekenden driest te werk op de gevel van de halalsupermarkt Asalam. Zowel muren als ramen werden met verf bedekt en enkele racistische uitspraken ontsierden de winkel. “Wie hier achter zit? Geen idee, maar het wordt een hels werkje om alles opnieuw proper te krijgen”, zucht de 31-jarige uitbater.

Het was voor zowel uitbater als klanten een erg onaangename verrassing, toen ze maandagmorgen de parking van de Asalam Supermarkt optreden. Zowat alle ramen waren met verf bedekt en op de muren stonden beledigende zinnen geschilderd. ‘Makak, ga naar u land’ of ‘Vuile Zwarten’? Het is slechts een selectie uit de bloemlezing die, met de nodige schrijffouten, op de muren werd aangebracht.

Voor Barsam Hakam (31), de uitbater van de supermarkt langs de Gentsesteenweg, is het de tweede keer dat hij met racistisch getint vandalisme te maken krijgt. “Een paar weken terug werden er verschillende stickers met ‘Stop de Islamisering’ op de paaltjes voor onze winkel geplakt. We hebben er toen niet te veel aandacht aan gegeven en hebben die dingen gewoon verwijderd. Maar met zoveel verf dergelijk ranzig boodschappen schrijven? Dat is voor ons ook een eerste keer.”

Compleet raadsel

Met een schuurborstel in de hand slaakt Barsam een zucht, terwijl hij kijkt naar de schade. “Ze moeten hier echt toch wel een eindje mee bezig zijn geweest, want letterlijk ieder raam en iedere muur werd onder handen genomen. De verf op de ramen hebben we redelijk snel kunnen verwijderen, maar op de muren wordt het een regelrechte uitdaging. Ik heb er geen idee van wie hierachter zit. We doen helemaal niets fout en zorgen ook niet voor overlast. Waarom ze dan net onze zaak moeten hebben, is ons een compleet raadsel. We zijn alvast blij dat we de winkel gewoon konden openen. Onze hoop ligt nu bij de politie, die ondertussen al de nodige vaststellingen kwam doen.”

“Ik heb er geen idee van wie hierachter zit. We doen helemaal niets fout en zorgen ook niet voor overlast”

Niet alleen de uitbater, maar ook de klanten en zelfs buurtbewoners reageren geschokt bij het zien van de taferelen. “Ik woon hier wat verder in de straat en kom hier van tijd tot tijd winkelen. Dit is gewoon te erg voor woorden!” Elena Grabo kan niet vatten dat iemand zoveel schade kan toebrengen, maar laat zich alvast niet kennen. “Of ik nu schrik heb? We moeten rationeel blijven natuurlijk. Dit is grotesk vandalisme met als enkel doel mensen bang te maken. De daders zijn alvast niet in hun opzet geslaagd, want ik zal niet laten om hier mijn boodschappen te doen. In plaats van schrik is er wel sprake van kwaadheid. Dat dit anno 2021 nog mogelijk is? Niet te begrijpen!”

Onderzoek

Bij de politiezone Vlas werd meteen een onderzoeksdossier geopend, al tast men op dit ogenblik in het duister wat betreft de daders. “Toch zullen we het nodige doen om de vandaal of vandalen op te sporen” bevestigt woordvoerder Thomas Detavernier. “In de buurt staan verschillende camera’s en die beelden zullen worden geanalyseerd. Dit, in combinatie met eventuele getuigen, zou ons op weg kunnen helpen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.