Kortrijkse politie is streng voor wie coronaregels overtreedt: “We blijven niet waarschuwen”

Woorden als politiestaat en ongrondwettelijk vliegen in het rond. "Toch doen onze agenten gewoon hun werk." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Exact 141 coronaboetes werden er de afgelopen acht dagen alleen al uitgedeeld in Kortrijk, veelal aan jongeren. 13 daarvan voor het niet naleven van het samenscholingsverbod en 21 voor het schenden van de social distancing-regels.

Zo kwamen vijf studenten die een broodje stonden te eten op de Kortrijkse Grote Markt afgelopen week nog in opspraak. Bij de Chiro van Aalbeke mogen ze 2.250 euro ophoesten en acht meisjes van Athena campus Drie Hofsteden vlogen ook al op de bon. Overdreven volgens de jongeren en hun ouders. “We kunnen niet anders”, klinkt het bij de politie.

Donderdagmiddag, de Kortrijkse Grote Markt. Vijf studenten maakten er van een van de vrolijk gekleurde tuinbanken gebruik om tijdens de pauze een broodje te eten. Helaas is dat strikt genomen tegen de coronamaatregelen. De meest recente update stelt immers dat samenscholingen met meer dan vier mensen verboden zijn. Niet de meest zware overtreding, maar de politie trad toch genadeloos op. Ze zwierden alle vijf de studenten meteen op de bon. Goed voor 250 euro per persoon of 1.250 euro in totaal. Politiezone Vlas kondigde eerder al aan dat ze niet meer zouden waarschuwen als het op de coronamaatregelen aankwam en voegde nu dus de daad bij het woord. De studenten zelf beweren dat ze niet op de hoogte waren van de regels, omdat die constant veranderen. Op school mogen ze immers wel gewoon gezellig naast elkaar iets eten. Ook hun ouders reageerden misnoegd.

Verwarrend

Eerder vorige week liepen acht meisjes van Athena campus Drie Hofsteden tegen de lamp. Ze stonden te dicht en met te veel bij elkaar. “Maar op de speelplaats mag dat wel, dat is verwarrend”, klinkt het. Een gelijkaardig verhaal bij de Chiro van Aalbeke. Op 23 oktober (de Dag van de Jeugdbeweging nota bene) besluiten de leiders er te vergaderen in hun lokalen. De deur blijft zoals altijd open staan, waarop een misnoegde buurtbewoner de politie belt. Niet veel later vallen een tweetal agenten binnen. Resultaat? 250 euro boete voor alle meerderjarigen die aanwezig waren. Het lot van de zeven minderjarigen moet nog worden beslecht, maar ook zij (of beter hun ouders) zullen wellicht in de portefeuille mogen tasten.

“De nationaal overkoepelende organisatie van Chiro had afgeraden om samen te komen voor vergaderingen, maar had het niet verboden”, briest een woedende ouder van een van de tieners. “De meeste aanwezigen hadden zelfs een mondmasker aan. Door de onduidelijke communicatie naar de jeugdbewegingen toe van zowel de overheid als Chiro nationaal worden deze jongeren bestraft. Toch gaven zij de zondag daarop opnieuw op vrijwillige basis leiding aan 30 kinderen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van die maatregelen? De straf is absoluut niet in verhouding met de zogezegde misdaad die begaan werd.”

De straf is niet in verhouding met de begane misdaad – misnoegde ouder

Een mening die veel mensen op sociale media lijken te delen. Woorden als politiestaat en ongrondwettelijk vliegen er in het rond. “Toch doen onze agenten gewoon hun werk”, reageert politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “En neen, dat is voor hen ook niet altijd gemakkelijk of plezant. Maar de federale overheid heeft nu eenmaal maatregelen uitgevaardigd en die moeten nageleefd worden. Dus moeten er sancties zijn voor wie dat niet doet. Iedereen heeft wel een uitleg waarom hij of zij die boete niet verdient. En wij hebben daar begrip voor. Maar we kunnen niet blijven waarschuwen en blijven zeggen ‘Het is goed voor een keer’. Die fase zijn we in maart al gepasseerd. En neen, we willen niet zo veel mogelijk boetes uitschrijven. We willen wel het virus zo snel mogelijk een halt toe roepen.”

Niet in de stadskas

Burgemeester Ruth Vandenberghe is de heisa beu. Ze wil er dan ook niet veel meer over kwijt. “Wij hebben de opdracht gekregen om de regels te handhaven en wij doen dat punt. Het geld van die boetes komt overigens niet in de stadskas terecht”, besluit ze.

Voor de volledigheid. Er werden tussen 19 en 27 oktober ook nog 64 boetes gegeven voor het niet dragen van een mondmasker, 30 voor het niet naleven van de nachtklok en drie voor het verkopen van alcohol na 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier