Kortrijkse ex-advocaat ontkent gesjoemel met geld van cliënten

De beklaagden sloegen verschillende keren toe. © Getty Images
Redactie KW

Een Kortrijkse ex-advocaat riskeert een jaar cel voor gesjoemel met geld van vijf cliënten. D.V. trad in vijf dossiers op als schuldbemiddelaar. Maar hij schoof opvallend vaak met geld van cliënten naar zijn eigen rekening, die van zijn kantoor en zelfs naar die van zijn echtgenote.

Nadat één van hen klacht indiende omdat zijn schuldeisers niet werden betaald, ging de bal aan het rollen. De ex-advocaat gaf toe dat hij geldtransacties deed tussen de verschillende rekeningen van zijn cliënten en ook naar zijn eigen privé-rekeningnummer. Maar hij zei dat hij dat deed omdat er op bepaalde rekeningen te weinig geld stond om de schuldeisers te kunnen betalen.

120.000 euro

Volgens het openbaar ministerie bracht het onderzoek aan het licht dat de advocaat tussen 2004 en 2012 zo voor 120.000 euro had verduisterd. De rechter in Kortrijk corrigeerde dat naar minstens 42.000 euro, maar kreeg ook wel drie maand cel. In beroep vorderde de procureur-generaal een jaar. Zelf beweert hij dat er ook uitbetalingen waren in cash en dat hij alles ook telkens aanzuiverde. Volgens zijn advocaten kende de man immers niks van de wet rond schuldbemiddeling. “Hij hield zich bezig met informatica en vanuit de balie werd hem gevraagd om ook rond die materie een systeem op te stellen. Hem werd voorgesteld vijf dossiers te behandelen zodat hij de problematiek ook van binnenuit zou leren kennen.”

In 2013 besliste hij om te stoppen als advocaat. Er liep al een tuchtprocedure tegen hem, maar die werd nadien verworpen. Uitspraak op 25 maart. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier