Kortrijkse aannemersfamilie buit zes werknemers uit: twee jaar cel en zware boete

Redactie KW

Vier leden van een aannemersfamilie uit Kortrijk hebben in de Brugse rechtbank twee jaar effectieve celstraf en een geldboete van 48.000 euro gekregen voor mensenhandel.

Het gerecht kreeg de Roemeense familie F. en haar bouwbedrijf Maykel Construction in het vizier na een klacht van een andere firma, die vermoedens had van uitbuiting. Op 3 oktober 2017 viel het gerecht binnen in het bedrijf langs de Gentsesteenweg in Kortrijk. Er bleken zes Roemenen aan de slag die verklaarden hoe ze onder valse voorwendsels naar België waren gelokt.

Volgens arbeidsauditeur Jeroen Lorré verdienden de mannen heel wat minder dan beloofd en werden ze afgetuigd als ze de rest van hun geld vroegen. “Met hun afgenomen identiteitskaarten sloot het bedrijf contracten af voor internet en water”, stelde Lorré. “De rekeningen kwamen uiteraard bij de slachtoffers terecht.”

Geen toilet of verwarming

De werknemers verbleven tussen juli 2015 en januari 2017 in erbarmelijke panden. Eerst was dit in een piepkleine zolder zonder eigen badkamer of keuken. Later belandden ze in oude tabaksfabriek zonder toilet of verwarming. Uiteindelijk verhuisden ze naar een woning van de familie langs de Gentsesteenweg. Die moesten ze wel eigenhandig renoveren.

De vier beklaagden stuurden hun kat naar het proces. Mihai B. (30) was de spilfiguur binnen de familie. Hij kreeg woensdag twee jaar effectieve celstraf en een geldboete van 48.000 euro. Zijn vader Mihai F. (55), broer Marius F. (24) en neef Sorel F.(29) kregen dezelfde straf opgelegd. Hun bouwfirma ging failliet, maar intussen zouden ze al een nieuwe vennootschap hebben opgericht. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier