Kortrijk verbiedt verkoop van lachgas: “Hopelijk kunnen we opmars stoppen”

© In Pictures via Getty Images
Olaf Verhaeghe

De stad Kortrijk verbiedt vanaf 1 oktober de verkoop van lachgasampules in horecazaken en nachtwinkels. Wie daarna toch nog dergelijke ampules verkoopt, riskeert een fikse GAS-boete. “Wij zijn een van de eerste steden met zo’n verbod. Hopelijk volgt de rest snel”, klinkt het bij burgemeester Van Quickenborne.

De kleine ampules lachgas vinden almaar vaker hun weg naar het uitgaansleven. Ze zijn bedoeld als gaspatronen voor slagroomspuiten, maar worden door jongeren gebruikt als roesmiddel. Zij inhaleren het lachgas, meestal via een ballon, maar soms rechtstreeks uit het patroon, met de bedoeling om een roeseffect te verkrijgen. De medische risico’s zijn echter niet min: brand- en vrieswonden aan de lippen, luchtwegen en longen tot zelfs een zuurstoftekort met hersenschade tot gevolg. Toch is het voor de overheid niet eenvoudig om op te treden tegen misbruik, net omdat de ampules een legitiem product uitmaken.

Inbeslagname

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne schreef na een verontrustend politieverslag in juli een eerste burgemeestersbesluit uit om het oneigenlijk gebruik van lachgas aan banden te leggen. Sindsdien kan de politie bij een persoon vaststellen dat het lachgas niet bedoeld is als slagroompatroon, maar wel als roesmiddel. De agenten kunnen de ampules in beslag nemen en laten vernietigen. De voorbije weken en maanden werd die maatregel al meermaals toegepast. Zo kon de politie in één horecazaak een lading van maar liefst 150 gasampules in beslag nemen. Elders werd een grote gasflest van 1 meter aangetroffen. Die werd gebruikt om balonnen rechtstreeks te vullen en onder jongeren te verdelen.

Op 12 september werd de omvang van het probleem echter nog duidelijker. Toen bleek dat ook nachtwinkels en andere handelszaken zich op de verkoop van gebruikershoeveelheden lachgas zijn beginnen toeleggen. “In één nachtwinkel lagen de ampules zelfs gewoon tussen het snoepgoed, wat een totaal verkeerd beeld geeft aan onze jongeren”, zegt Vincent Van Quickenborne. “De stad besliste, na juridische consultatie, om het verhandelen en bezitten van alles gassen – ook aanstekergas bijvoorbeeld – met het oog op bereiken van een roes te verbieden en te bestraffen.”

Vanaf 1 oktober

Die politieverordening moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd, maar vandaag vaardigt Vincent Van Quickenborne al een tweede besluit uit dat de verkoop in horecazaken en nachtwinkels verbiedt vanaf 1 oktober. Tot die tijd kunnen handelaars hun winkelwaren uit de rekken halen. Wie toch nog dergelijke ampules verkoopt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

“Ik hoop dat we op deze manier de verontrustende opmars van het gebruik van lachgas in ons uitgaansleven kunnen tegengaan”, duidt burgemeester Van Quickenborne het verbod. “Handelaars die de ampules toch blijven verkopen aan jongeren dragen een grote verantwoordelijkheid. Kortrijk is met dit verbod een van de eerste steden met een dergelijke drastische aanpak. We hopen dat andere steden snel zullen volgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.