Kortrijk plaatst 100ste bewakingscamera: “Criminaliteit daalde met 40%”

Vincent Van Quickenborne is overtuigd van de meerwaarde van het cameranetwerk. © JVGK
Redactie KW

De honderdste veiligheidscamera is geïnstalleerd op de hoek van de Sint-Jansstraat en de Kleine Sint-Jansstraat. Uit recente cijfers van de stad en de politiezone Vlas blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in Kortrijk de voorbije vijf jaar met maar liefst 40 procent is gedaald.

Sinds 2015 heeft politiezone Vlas een goed zicht op het winkelwandelgebied. Dat zorgde voor een daling van de criminaliteit. Met het plaatsen van de nieuwe camera moet dat nog verbeteren. “Waarom net hier? Deze zone was nog een blinde vlek. De camera’s op de Veemarkt, de Kring en de Wijngaardstraat coveren een zeer groot gedeelte. Deze hoek aan de beide Sint-Jansstraten was niet voldoende gecoverd. Deze blinde vlek wordt nu weggewerkt”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Met de installatie van deze nieuwe veiligheidscamera beschikt Kortrijk nu over een netwerk van precies 100 veiligheidscamera’s. Stad Kortrijk en politiezone Vlas zijn overtuigd van de meerwaarde van het cameranetwerk. “Sinds de eerste camera’s eind 2014 in het winkelwandelgebied werden geïnstalleerd, daalden de winkeldiefstallen met 40 procent. Er is een gelijke trend merkbaar bij grijpdiefstallen, afpersing en diefstallen met geweld”, duidt Alain Dekyvere van politiezone Vlas.

Nog 29 extra camera’s

De komende maanden staan nog 29 extra veiligheidscamera’s op de planning. Zo komen er eind augustus twee tijdelijke camera’s in de Rekolettenstraat. In de stationsomgeving komen er in september zeven camera’s bij: één aan het Parkhotel, drie aan de fietsenstalling op het Stationplein, twee aan de bushalte en één aan de fietsenstalling, beide in de Minister Tacklaan.

“In het nieuwe politiegebouw zal de dispatching sterk worden geprofessionaliseerd” – Vincent Van Quickenborne, burgemeester

“In het najaar voorzien we acht dome-camera’s (camera’s met een wijd bereik, red.) en vier vaste camera’s op Kortrijk Weide. Dit in functie van onder meer de fuifzaal Depart. Later komen er twee dome-camera’s en zes vaste veiligheidscamera’s in de omgeving van het Casinoplein”, aldus nog de burgemeester.

“Die 40 procent daling van de criminaliteit over de voorbije 5 jaar gerekend is een mooi bewijs dat de camerabewaking ook daadwerkelijk helpt. Met de komst van het nieuwe politiegebouw zal de dispatching van de camerabeelden sterk worden geprofessionaliseerd en zal de capaciteit verder worden uitgebreid.” Zo wordt voor de volgende legislatuur gedacht aan camera’s aan de in- en uitritten van een groot aantal woonwijken.

(PVH/JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.