Kopstukken Servische inbrekersbende riskeren 7 jaar cel

Redactie KW

Zeven leden van een Servische dievenbende hebben zich maandag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een hele reeks woninginbraken.

Het openbaar vorderde 7 jaar cel voor drie kopstukken van de bende. De inbrekers werden gevat toen ze tijdens een achtervolging met hun wagen crashten.

De Serviërs zouden in heel Vlaanderen tientallen woninginbraken gepleegd hebben. In steeds wisselende samenstellingen sloegen ze toe in onder andere Diksmuide, Erpe-Mere, Lokeren, Keerbergen en Zottegem. In de nacht van 16 op 17 mei werd de bende opgemerkt in Hooglede. Dankzij het signalement van hun Audi A3 kreeg een politiepatrouille hen diezelfde nacht in de gaten. Na een korte achtervolging misten de Serviërs een bocht, waardoor ze tegen de gevel van een woning belandden. Vier verdachten probeerden nog tevergeefs te voet verder te vluchten.

Effectieve gevangenisstraffen van 3 tot 7 jaar

Volgens het openbaar ministerie kwam tijdens het onderzoek wellicht slechts het topje van de ijsberg aan het licht. De bende maakte vooral juwelen, geld, antiek en elektronica buit. Een medeplichtige was verantwoordelijk voor het doorverkopen van die spullen en riskeert hiervoor een celstraf van 15 maanden. Voor de andere beklaagden werden effectieve gevangenisstraffen van 3 tot 7 jaar geëist.

De verdediging merkte op dat heel wat feiten ten onrechte aan hun cliënten worden toegeschreven. “Zeven jaar is hoe dan ook ferm overdreven”, pleitte Johan Platteau, advocaat van een 32-jarige man. De raadsman van de hoofdverdachte vroeg om een straf met uitstel. De zaak wordt op 5 januari voortgezet.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.