De lokale politiezone Spoorkin stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Met behulp van die informatie kon het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht.

In totaal zou de bende verantwoordelijk geweest zijn voor minstens zestig smokkels. Tijdens die transporten werden minstens 143 mensen binnengeloodst in het Verenigd Koninkrijk. Een Brit van Kosovaarse origine wordt door het openbaar ministerie als de spilfiguur gezien. Zijn vaste luitenanten in België hangt zes en acht jaar cel boven het hoofd. Een Italiaanse vrachtwagenchauffeur riskeert zeven jaar cel. Voor de andere beklaagden werden effectieve celstraffen van 37 maanden tot vijf jaar gevorderd. Daarnaast eiste het OM geldboetes van in totaal bijna drie miljoen euro.

De rechter doet uitspraak op 29 juli.

(Belga)

De lokale politiezone Spoorkin stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Met behulp van die informatie kon het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht. In totaal zou de bende verantwoordelijk geweest zijn voor minstens zestig smokkels. Tijdens die transporten werden minstens 143 mensen binnengeloodst in het Verenigd Koninkrijk. Een Brit van Kosovaarse origine wordt door het openbaar ministerie als de spilfiguur gezien. Zijn vaste luitenanten in België hangt zes en acht jaar cel boven het hoofd. Een Italiaanse vrachtwagenchauffeur riskeert zeven jaar cel. Voor de andere beklaagden werden effectieve celstraffen van 37 maanden tot vijf jaar gevorderd. Daarnaast eiste het OM geldboetes van in totaal bijna drie miljoen euro. De rechter doet uitspraak op 29 juli.(Belga)