Kopstuk van mensensmokkelbende riskeert twaalf jaar cel en ruim miljoen euro boete

Redactie KW

Twaalf beklaagden hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in een groot Albanees mensensmokkelnetwerk. In totaal zou de bende minstens 143 vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk gebracht hebben. Voor kopstuk Adriatik H. (39) eiste het parket bij verstek twaalf jaar gevangenisstraf en ruim 1,1 miljoen euro boete.

De lokale politiezone Spoorkin stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Met behulp van die informatie kon het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht.

In totaal zou de bende verantwoordelijk geweest zijn voor minstens zestig smokkels. Tijdens die transporten werden minstens 143 mensen binnengeloodst in het Verenigd Koninkrijk. Een Brit van Kosovaarse origine wordt door het openbaar ministerie als de spilfiguur gezien. Zijn vaste luitenanten in België hangt zes en acht jaar cel boven het hoofd. Een Italiaanse vrachtwagenchauffeur riskeert zeven jaar cel. Voor de andere beklaagden werden effectieve celstraffen van 37 maanden tot vijf jaar gevorderd. Daarnaast eiste het OM geldboetes van in totaal bijna drie miljoen euro.

De rechter doet uitspraak op 29 juli.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier