Koppel veroordeeld voor wapenbezit: “Gebruikten pistolen om ratten mee te schieten”

Redactie KW

Een man (60) uit Alveringem en zijn echtgenote (58) zijn door de Veurnse strafrechter tot celstraffen veroordeeld voor verboden wapenbezit. Bij een huiszoeking vonden speurders twee illegale handvuurwapens en munitie. “Hij kocht die handgeweren om ratten dood te schieten”, stelde hun advocaat.

De feiten kwamen aan het licht door een onderzoek van de Franse politie. Een Noord-Franse wapenhandelaar had honderden handvuurwapens op illegale wijze verkocht. Hij maakte de kopers wijs dat ze enkel moesten verklaren dat ze lid waren van een schietclub om het wapen te kunnen verkrijgen. Voor de verkoop van dergelijke wapens zijn echter wél vergunningen en allerhande voorwaarden nodig, zowel in Frankrijk als in België. De Franse politie vond een lijst met kopers en maakte de namen van de Belgen over aan de speurders in ons land. Zo volgde een huiszoeking bij het echtpaar uit Alveringem. Zij hadden vier wapens aangekocht.

Bij een huiszoeking werden twee handvuurwapens aangetroffen. Een derde was doorverkocht, een vierde wapen is spoorloos. Op het proces wees het Openbaar Ministerie erop dat het echtpaar maar al te goed wist dat het om verboden wapens ging en die daarom ging halen bij de Noord-Franse wapenhandelaar. “Maar mijn cliënt is wapenliefhebber en effectief lid van een schietclub. Hij kocht die handgeweren ook om ratten dood te schieten. Hij heeft ze evenwel nooit gebruikt en had er geen criminele bedoelingen mee”, aldus meester Dirk Dawyndt. “Als het echtpaar te kwader trouw was, zou mevrouw niet gewoonweg met haar bankkaart hebben betaald”, aldus de advocaat. Toch kon de rechtbank niet om het verboden wapenbezit heen.

De man kreeg 2 maanden cel effectief en 800 euro boete. Zijn vrouw is veroordeeld tot 1 maand cel met uitstel en 800 euro boete, grotendeels met uitstel.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier