Koppel uit Zillebeke staat terecht voor mishandeling pleegkinderen

Redactie KW

Op de rechtbank van Ieper werd donderdag het proces verdergezet tegen een koppel uit Zillebeke dat twee pleegkinderen zou hebben mishandeld.

Op de rechtbank van Ieper staat een koppel uit Zillebeke terecht voor het mishandelen van enkele pleegkinderen. De slachtoffers, een broer en een zus, spreken onder andere van dagenlange vernederingen, slagen, beschimmelde boterhammen moeten eten. De mishandelingen zouden jaren geduurd hebben. “Foltering”, noemde meester Marc Snick, de advocaat van de slachtoffers de praktijken van de ouders. “Hun kindertijd werd kapot gemaakt. Vandaag hebben die twee mensen, die ondertussen volwassen zijn, nog altijd problemen door de feiten.”

Volgens de verdediging hadden de kinderen hechtingsstoornissen omdat ze in hun eerste jaren geen ouderlijke liefde hebben gekregen. “Dat is nefast voor de ontwikkeling van hun geweten en dan liegen ze ook”, zei meester Nina Van Eeckhaut, de raadsman van het koppel. “Het gaat hier dan ook om valse beschuldigingen.”

De rechter beval bijkomend onderzoek in de zaak. Er werden een aantal mensen uit de omgeving van de slachtoffers en de beklaagden ondervraagd. Ook de scholen waar de broer en zus les hebben gevolgd, werden bevraagd. Beide pleegouders ondergingen een test met de leugendetector.

Het debat werd donderdag op de rechtbank verdergezet. De verdediging vroeg het proces met gesloten deuren te laten plaatsvinden. “Op het ogenblik van de feiten waren de slachtoffers minderjarig”, aldus meester Van Eeckhaut, die ook sprak van eenzijdige berichtgeving in de krant over de zaak. Meester Snick zei dat hij dat niet nodig vond. “De eerste keer werd de zaak openbaar behandeld, dus waarom zou dat nu niet kunnen? Ik heb dit met mijn cliënten besproken en ook zij willen de openbaarheid van de zaak.” Het openbaar ministerie nam geen standpunt in en zei zich te schikken bij het oordeel van de rechtbank, die ervoor koos alles achter gesloten deuren te behandelen, omwille van de minderjarigheid van de slachtoffers op het moment van de feiten.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier