Koppel schuldig aan mensensmokkel via Zeebrugse haven in bijzijn dochtertje (7)

Redactie KW

Een Roemeens koppel is in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan mensensmokkel. Op 29 december vorig jaar wilden Rodica C. en Mihail C. in de Zeebrugse haven inschepen op een ferry richting Hull.

Ze werden vergezeld door hun zevenjarig dochtertje en nog een derde volwassene. Het koppel beweerde dat het op weg was naar Dublin om er eindejaar te vieren, maar nazicht wees uit dat de volwassen metgezel een Albanees was met een vals Roemeens paspoort. Zijn echte papieren zaten verborgen onder het kinderzitje van het dochtertje, dat zag hoe haar ouders in de boeien werden geslagen.

Sindsdien wordt het meisje opgevangen bij vrienden in Italië. Verder onderzoek wees uit dat Mihail C. de Albanees ontmoet had in een café in Tirana. “De man vroeg de beklaagde om hem naar Groot-Brittannië te smokkelen en bezorgde hem een foto om een vals paspoort te maken“, aldus de procureur, die vermoedde dat het koppel zich eerder al schuldig maakte aan mensensmokkel. Op 12 juni 2017 maakten ze immers al eens de oversteek vanuit Frankrijk, samen met hun dochtertje en twee mannen met een vals Roemeens paspoort.

Toch legde de rechter vrijdag mildheid aan de dag voor Rodica C. en veroordeelde haar tot twee jaar celstraf met uitstel. “U kan snel terug naar uw dochter”, stelde hij haar gerust. Mihail C. moet wel nog even brommen. Hij kreeg 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De Albanees kreeg zes maanden cel voor bezit van het vals paspoort.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier