Koppel riskeert twee jaar cel voor mensensmokkel met caravan via Zeebrugge

© Getty Images
Redactie KW

Een Brits koppel moet zich samen met een Irakees voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor mensensmokkel. In hun caravan zaten zes illegalen verborgen.

In augustus 2016 boden Ian C. (56) en zijn vrouw Joana N. (40) uit Liverpool zich met hun Range Rover aan bij de grenscontrole van P&O Ferries in Zeebrugge. Aan de Range Rover hing een caravan en daarmee wilden ze de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. Maar de grenscontroleurs roken onraad en gingen over tot een inspectie. In de caravan bleken zes illegalen te zitten.

Verborgen onder de slaapbanken

De vluchtelingen zaten onder meer verborgen onder de slaapbanken. Ian C. en Joana N. ontkenden aanvankelijk iets met mensensmokkel te maken te hebben maar uiteindelijk ging de man toch tot bekentenissen over. Hij verklaarde dat ze in opdracht werkten voor Irakees Saman S. (33). Die bleek echter enkel een tussenpersoon te zijn voor de eigenlijke mensensmokkelaar, die nooit kon worden geïdentificeerd.

Het openbaar ministerie vorderde twee jaar celstraf met uitstel voor de drie beklaagden. De verdediging kon zich vinden in die straf. “Mijn cliënt gaf als tolk enkel de opdracht door. Voor die éénmalige dienst kreeg hij een paar honderd pond”, aldus Thomas Gillis, de advocaat van Irakees. Het koppel zou volgens hun raadsman 1.000 pond zijn beloofd. “Ze voelen zich misbruikt”, aldus meester Jorn Verminck. De uitspraak volgt op 8 januari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier