Koppel dealers uit Kortemark en Brugge hangt 100 maanden cel boven het hoofd

Redactie KW

Een 22-jarige man uit Kortemark en zijn 22-jarige ex-vriendin uit Brugge riskeren voor de Brugse correctionele rechtbank een effectieve celstraf van 40 maanden voor het dealen van cannabis, cocaïne en speed.

Bovendien dreigt hun eerdere voorwaardelijke veroordeling tot vijf jaar cel nu ook effectief te worden.

In het voorjaar van 2015 werden Julian E. en Emanuelle D. opgepakt voor het dealen van grote hoeveelheden cannabis. De jongeman verklaarde zelf dat ze tot een halve kilogram cannabis per dag aan de man brachten. Op 17 december 2015 veroordeelde de Brugse strafrechter hen beiden tot vijf jaar cel, gekoppeld aan een hele reeks voorwaarden.

Na dat vonnis mocht het koppel de gevangenis verlaten, waarop ze onmiddellijk opnieuw begonnen te dealen. E. had immers in de cel van hun Nederlandse leverancier ‘Bertje de cannabisboer’ het voorstel gekregen om zijn handeltje tijdelijk over te nemen. Na een huiszoeking in oktober 2016 belandden de beklaagden opnieuw achter de tralies. Op dat moment was hun relatie al enkele maanden afgesprongen en hadden ze elkaar in het drugsmilieu zelfs eventjes beconcurreerd.

De verdediging van beide beklaagden drong aan op een werkstraf. Bij een veroordeling tot een gevangenisstraf zou hun eerdere straf met uitstel immers automatisch effectief worden. Ze dealden inderdaad acht tot tien kilogram cannabis, maar volgens de advocate van D. waren de hoeveelheden cocaïne en speed erg beperkt. Beide beklaagden kampten ook vooral zelf met een ernstige drugsverslaving.

De rechter doet uitspraak op 7 juni.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier