Koolskamps gezin voor rechter wegens cannabisverkoop

Redactie KW

Een gezin uit Koolskamp moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor grootschalige cannabisverkoop. De moeder was het brein achter de handel en riskeert twee jaar cel. “Ze is blij dat de stress van het dealen is weggevallen”.

Het gerecht hield de woning van het gezin in de Klaverstraat in Koolskamp al sinds 2016 nauwlettend in de gaten. Het was er een komen en gaan van mensen, waarvan het merendeel gekend was bij de politie. Op 4 mei 2018 viel de politie binnen en werden Marie D. (54), haar zonen Jordy S. (22) en Michael S. (24) en hun stiefvader Mario L. (40) in de boeien geslagen. Ook hun Nederlandse leverancier Samir K. (25) belandde achter de tralies.

Volgens het gezin kwam Samir K. wekelijks 50 tot 100 gram cannabis aan huis leveren. Op basis van het getuigenissen van afnemers kwam het gerecht uit op een totale verkoop van liefst negen kilogram. De procureur vorderde donderdag twee jaar effectieve celstraf voor Marie D. en Mario L. De zonen riskeren elk een jaar cel en de leverancier 37 maanden cel. Ten aanzien van elk van de vier familieleden vroeg ze ook een verbeurdverklaring van 24.000 euro.

Kris Vincke, de advocaat van de ouders en zoon Michael S., drong aan op voorwaardelijke bestraffingen. “De ouders leefden van een invaliditeitsuitkering en raakten in financiële moeilijkheden”, pleitte hij. “Michael raakte verslaafd aan cannabis en later ook zijn moeder, broer en stiefvader. Met vier cannabisrokers leek hun huis op den duur een dampende stoof en om hun zware gebruik te financieren begonnen ze drugs te verkopen. Ze kochten ook al eens iets wat ze vroeger niet konden betalen, maar grote luxe is er tijdens de huiszoeking niet aangetroffen. De gevraagde verbeurdverklaring is dan ook zwaar overdreven.”

Volgens Vincke was Marie D. het brein achter de handel. “Zij regelde de aankopen. Mario hanteerde enkel de weegschaal. Mentaal was hij tot niet meer in staat. Hij weet amper hoe een gsm werkt.” Vincke benadrukte dat zijn cliënten beseffen dat ze fout zaten. “Ze willen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen. De moeder is ergens ook opgelucht. De drugsverkoop bezorgde haar enorm veel stress en ze is blij dat die is weggevallen.”

De uitspraak volgt op 5 november.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier