‘Koning van de inbrekers’ krijgt vier jaar cel na strooptocht in villawijk

© Getty Images
Redactie KW

Meesterinbreker Yves Beaupain (64) heeft in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een heel reeks inbraken in de Concessiewijk in De Haan. De ‘Koning van de inbrekers’ pleegde sinds 1974 al ruim 600 feiten.

Tussen augustus 2018 en maart 2019 werd de oude villawijk geteisterd door een inbrakenplaag. In de villa’s, veelal tweede verblijven, werden de bedden beslapen of werd eten uit de frigo genomen. De dader liet op vele plaatsen zijn gevoeg achter in het toilet, maar veel buit maakte hij niet. De politie tastte lange tijd in het duister maar op 20 maart vorig jaar kon uiteindelijk een verdachte gearresteerd worden. De man was volledig in het zwart gekleed en droeg een rugzak vol inbrekersmateriaal. Het ging om niemand minder dan Yves Beaupain, ‘s lands meest beruchte inbreker. De 64-jarige Brusselaar zou sinds 1974 al meer dan 600 feiten hebben gepleegd. Toch werd hij er “slechts” voor 44 veroordeeld, gespreid over negen vonnissen. Door zijn enorme staat van dienst wordt Beaupain ook wel de “Koning van de inbrekers” genoemd.

Weigert elke medewerking

Dankzij DNA- en schoensporen kon Beaupain gelinkt worden aan dertien inbraken en zes pogingen daartoe in de Concessiewijk. In maart werd hij doorverwezen naar de Brugse rechtbank, waar de procureur vorige maand vier jaar effectieve celstraf vroeg. Beaupain weigerde tijdens het onderzoek elke medewerking en door een trombose kon hij volgens zijn advocaat Mathieu Langerock ook zijn proces niet bijwonen.

Hij ontkent elke betrokkenheid bij de feiten“, pleitte meester Langerock. Omdat Beaupain al sinds maart vorig jaar in voorhechtenis zit drong de raadsman aan op een milde bestraffing. Maar de rechter kende dinsdag geen genade en veroordeelde de hardleerse inbreker tot vier jaar effectieve celstraf. Voor een van de pogingen werd Beaupain vrijgesproken. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier