Via hun voormalige vastgoedkantoor Vastgoed Appel in Zeebrugge staken Carine B. en Sherlyn D. systematisch voorschotten tot wel 100.000 euro in hun zakken. Intussen leidden ze een luxeleventje in Knokke-Heist. In 2016 lieten ze de zaak failliet gaan en lichtte het duo nog meer mensen op via hun chocoladewinkel, kapperszaak en restaurant. Aannemers en leveranciers bleven met onbetaalde facturen achter. Tegelijkertijd maakten ze nog eens slachtoffers via oplichting op tweedehandssites. In totaal maakte het duo meer dan 150 slachtoffers voor een totaal bedrag van ruim een miljoen euro. De twee werden begin 2018 opgepakt. Carine B. zit al sinds haar arrestatie in voorhechtenis. Haar dochter kwam na een paar maanden vrij onder voorwaarden.

Tijdens het proces wezen moeder en dochter elkaar met de vinger, maar volgens het openbaar ministerie was Carine B. de spin in het web. "Omdat ze zelf niet over een erkenning beschikte als makelaar schakelde ze iemand in die er wel een had", stelde de procureur. "Een zwakke figuur met een drankverslaving die zich gewillig liet manipuleren. Ze liet een mooie website opmaken met luxepanden dat het kantoor niet eens in zijn portefeuille had". Carine B. probeerde de schuld in de schoenen van haar dochter te schuiven. "Ik ben hier het grote slachtoffer. Ik draai hier op voor de luxeverslaving van mijn dochter", beweerde ze. "Zonder de 'bijzondere opvoeding' van haar moeder had zij wellicht geen feiten gepleegd", kaatste de procureur de bal terug. Volgens advocaat Koen Blomme heeft B. nooit mensen willen oplichten. "Toen ze het vastgoedkantoor in 2015 overnam was er al een diepe financiële put. Die heeft ze enkel proberen vullen. Ze wordt ten onrechte als boeman afgeschilderd."

Het openbaar ministerie had vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor Carine B., maar de rechter hield het woensdag op vier jaar. "We gaan normaal niet in beroep tegen deze straf", zegt meester Blomme. "Mijn cliënte zit al twee jaar in voorhechtenis en kijkt met een dubbel gevoel terug op de zaak. Ze heeft haar vastgoedkantoor proberen redden, maar heeft nu helemaal niets meer. Ze is een paria geworden. Maar zal al het mogelijke doen om de slachtoffers te vergoeden." Sherlyn D. kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf. Ze moet onder meer psychologische begeleiding volgen. Haar advocaat Yen Buytaert reageert tevreden. "Voor mijn cliënte is dit een tweede kans. De zaak is eindelijk een afgesloten hoofdstuk. Dit is de eerste dag van haar nieuw leven." J.B., de man die zich voor de kar van Carine B. liet spannen, verkreeg de gunst van de opschorting. Aan de talrijke burgerlijke partijen in de zaak kende de rechter in totaal ruim 400.000 euro schadevergoeding toe.

(AFr)

Via hun voormalige vastgoedkantoor Vastgoed Appel in Zeebrugge staken Carine B. en Sherlyn D. systematisch voorschotten tot wel 100.000 euro in hun zakken. Intussen leidden ze een luxeleventje in Knokke-Heist. In 2016 lieten ze de zaak failliet gaan en lichtte het duo nog meer mensen op via hun chocoladewinkel, kapperszaak en restaurant. Aannemers en leveranciers bleven met onbetaalde facturen achter. Tegelijkertijd maakten ze nog eens slachtoffers via oplichting op tweedehandssites. In totaal maakte het duo meer dan 150 slachtoffers voor een totaal bedrag van ruim een miljoen euro. De twee werden begin 2018 opgepakt. Carine B. zit al sinds haar arrestatie in voorhechtenis. Haar dochter kwam na een paar maanden vrij onder voorwaarden.Tijdens het proces wezen moeder en dochter elkaar met de vinger, maar volgens het openbaar ministerie was Carine B. de spin in het web. "Omdat ze zelf niet over een erkenning beschikte als makelaar schakelde ze iemand in die er wel een had", stelde de procureur. "Een zwakke figuur met een drankverslaving die zich gewillig liet manipuleren. Ze liet een mooie website opmaken met luxepanden dat het kantoor niet eens in zijn portefeuille had". Carine B. probeerde de schuld in de schoenen van haar dochter te schuiven. "Ik ben hier het grote slachtoffer. Ik draai hier op voor de luxeverslaving van mijn dochter", beweerde ze. "Zonder de 'bijzondere opvoeding' van haar moeder had zij wellicht geen feiten gepleegd", kaatste de procureur de bal terug. Volgens advocaat Koen Blomme heeft B. nooit mensen willen oplichten. "Toen ze het vastgoedkantoor in 2015 overnam was er al een diepe financiële put. Die heeft ze enkel proberen vullen. Ze wordt ten onrechte als boeman afgeschilderd."Het openbaar ministerie had vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor Carine B., maar de rechter hield het woensdag op vier jaar. "We gaan normaal niet in beroep tegen deze straf", zegt meester Blomme. "Mijn cliënte zit al twee jaar in voorhechtenis en kijkt met een dubbel gevoel terug op de zaak. Ze heeft haar vastgoedkantoor proberen redden, maar heeft nu helemaal niets meer. Ze is een paria geworden. Maar zal al het mogelijke doen om de slachtoffers te vergoeden." Sherlyn D. kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf. Ze moet onder meer psychologische begeleiding volgen. Haar advocaat Yen Buytaert reageert tevreden. "Voor mijn cliënte is dit een tweede kans. De zaak is eindelijk een afgesloten hoofdstuk. Dit is de eerste dag van haar nieuw leven." J.B., de man die zich voor de kar van Carine B. liet spannen, verkreeg de gunst van de opschorting. Aan de talrijke burgerlijke partijen in de zaak kende de rechter in totaal ruim 400.000 euro schadevergoeding toe. (AFr)