Kinderen Ivo Poppe: “Wij waren niet Het Vaticaan”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, hebben zijn drie kinderen getuigd. De drie weerlegden het beeld dat donderdag geschetst werd door hun tante. “Dat ze ons gezin Het Vaticaan noemden, is niet terecht.”

Het eerste kind dat kwam getuigen, was de 32-jarige zoon van beschuldigde Ivo Poppe. De jongeman studeerde voor burgerlijk ingenieur. “Mijn vader is altijd een harde werker geweest en ik probeer dat ook te zijn. Ik programmeer nu software voor een fabrikant van textielmachines uit West-Vlaanderen. Hij steunde ons altijd in alles wat we deden en is ook trots op wat zijn kinderen bereikt hadden. Wij zijn christelijk opgevoed maar dat onze tante ons gezin ‘het Vaticaan’ heeft genoemd, dat begrijp ik niet. Wij waren vrij in alles wat we deden”, getuigde de jongeman. “Ik was enorm geschrokken toen hij aangehouden werd. Sinds die dag is ons leven op stop gezet. We missen hem en hij mist ook veel. Kleine dingen. Soms sta ik in de tuin en ken ik het verschil niet tussen onkruid en een plant. Op zo’n moment wil je je vader even kunnen bellen. Ik heb net een huis gekocht en verbouwd, hij heeft er nog niets kunnen van zien”, aldus de zoon.

Ik herinner me dat ik als kind vaak zag hoe papa met een gekweld gezicht naar beneden kwam

De jongeman bezoekt zijn vader geregeld in de gevangenis. “Toen ik hoorde hoe alles gebeurd is, kon ik dat beter kaderen. Vader had het moeilijk om die mensen daar zo te zien liggen afzien. Ik herinner me dat ik als kind vaak zag hoe papa met een gekweld gezicht naar beneden kwam. Dan wisten we dat hij weer een erge nachtmerrie had gehad. Binnen ons gezin hebben we aangestuurd op psychologische hulp voor hem. Hij had ook deugd van die therapie. Daarom hoop ik dat er voor hem nog een andere mogelijkheid is dan zomaar wegrotten in de cel. Als je hem ziet tussen die bonkige gedetineerden vol tatoeages, dan weet je dat hij daar niet past”, besloot de jongeman zijn getuigenis.

Het beeld dat ik van hem heb, kan ik moeilijk rijmen met de feiten die gepleegd zijn

Daarna was het de beurt aan de oudste dochter van beschuldigde Ivo Poppe. “Ik heb Muziek gestudeerd en dat werd volledig aanvaard door mijn vader. Hij was er zelfs trots op. Bij een optreden waren mijn ouders er altijd om te supporteren”, herinnerde de ondertussen 34-jarige vrouw zich. “Heel vaak zag ik mijn papa niet, hij was heel veel in de weer om mensen te helpen. Het was voor mij, net als voor iedereen, enorm schrikken toen hij aangehouden werd. Ik ben meteen naar mijn mama gereden. In de gevangenis spreken wij niet veel over de feiten, het is te pijnlijk. Over de feiten op familieleden heeft hij wel gezegd dat het hem speet. Ik wil zeggen dat ik een goede vader heb gehad. Het beeld dat ik van hem heb, kan ik moeilijk rijmen met de feiten die gepleegd zijn.”

Tenslotte kwam ook de jongste dochter van Ivo Poppe en Lutgarde Vercaemer getuigen. “Ik had iets meer energie dan mijn vader en dat botste soms. We hebben elkaar een tijdlang niet gezien. Toen ik hoorde dat hij aangehouden was, ben ik naar huis gekomen”, vertelde de vrouw, die ondertussen in Noorwegen woont. “Telkens ik in België ben, ga ik bij hem op bezoek. Over de feiten hebben we het niet vaak. Een verklaring voor zijn daden heeft mijn vader me dan ook nooit gegeven. Hij heeft het altijd al emotioneel moeilijk gehad om dingen te verwoorden. Nu is onze band weer heel hecht.”

Nu schetsen enkele rechercheurs van de politiezone Grensleie, waartoe Wevelgem behoort, het verdere leven van Ivo Poppe. Maandag gaat het assisenproces verder met onder andere de getuigenissen van de psychiaters die door het gerecht aangesteld zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.