Kenneth Samaille krijgt 25 jaar cel voor doodslag op stiefdochtertje Elly

© belga
Redactie KW

Het hof van assisen heeft Kenneth Samaille (31) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de doodslag op zijn stiefdochtertje Elly Buysse (2). De Menenaar gaf het slachtoffer een fatale vuistslag in de buik. Het OM had 30 jaar opsluiting gevorderd.

Op 20 november 2017 moest Kenneth Samaille op de kinderen van zijn werkende vriendin passen. In de vooravond liet hij haar in paniek weten dat Elly flauwgevallen was. Het slachtoffer werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek twee dagen later in het UZ in Gent aan haar verwondingen. De autopsie bracht een geplette lever, een gescheurde pancreas en afgescheurde bloedvaten in de buik aan het licht. Volgens de wetsdokter was er duidelijk sprake van ernstige kindermishandeling door stampen of slagen.

Kenneth Samaille verklaarde ruim twee maanden later dat zijn stiefkinderen die bewuste dag al langer aan het huilen waren. Volgens de beschuldigde gooide Elly meermaals een koekje en een stuk speelgoed in zijn richting. Naar eigen zeggen gaf hij een vuistslag in de buik, maar had hij niet de bedoeling om het meisje om het leven te brengen. De Menenaar ontkende ook dat hij eerder al geweld had gebruikt tegen Elly. Nochtans werden meerdere builen, blauwe plekken en zelfs brandwonden vastgesteld.

In het arrest werd opgemerkt dat Kenneth Samaille het slachtoffer met bruut geweld om het leven bracht. “Veeleer dan zich over haar te ontfermen, ging hij zich te buiten aan nietsontziend geweld”, klonk het in de motivering. Ook met zijn gewelddadig karakter werd rekening gehouden bij het bepalen van de strafmaat.

Daarnaast werd de Menenaar al twee keer eerder voor partnergeweld veroordeeld door de correctionele rechtbank van Kortrijk. Voor het hof en de juryleden is een strenge bestraffing absoluut noodzakelijk om Samaille de ernst van zijn daden te doen inzien en hem ervan te weerhouden nieuwe feiten te plegen.

Anderzijds werd opgeworpen dat het karakter van de beschuldigde deels gevormd werd door zijn disharmonische jeugd en zijn zwakkere sociale achtergrond. Die elementen werden niet als verzachtende omstandigheden beschouwd, maar waren voor het hof en de jury wel voldoende om de maximumstraf niet uit te spreken.

“Meneer Samaille, u hebt uw straf gehoord”, sprak voorzitter Willem De Pauw na de voorlezing van het arrest. “Dat is een zware straf voor zware feiten. Maar dat is geen straf die u alle hoop moet doen opgeven. Het is ook geen straf waaruit blijkt dat de maatschappij u zou opgeven.” De voorzitter legde uit dat de maximumstraf heel bewust niet werd opgelegd. “U bent geen gevoelloos mens, dat hebben we hier gezien deze week.” Samaille toonde bijvoorbeeld wel veel affectie voor zijn jongere broer. Aan zijn houding met betrekking tot de feiten is volgens de voorzitter wel nog veel werk aan de winkel.

Lees hier meer over het proces.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier