Kasteelmoord: Peter Gyselbrecht riskeert drie jaar cel voor perslek

Links: Peter Gyselbrecht. Rechts: het kasteel in Wingene. © belga
Laurens Kindt

Peter Gyselbrecht, de zoon van dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede die veroordeeld werd als opdrachtgever van de Kasteelmoord, zal dan toch voor de rechter moeten verschijnen. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

Peter Gyselbrecht moet zich verantwoorden voor het lekken van informatie uit het strafdossier van de Kasteelmoord. Concreet speelde hij afgeluisterde telefoongesprekken van familieleden van slachtoffer Stijn Saelens door naar een journalist van de VRT.

Op 17 november 2016, vlak voor er een beslissing zou vallen of de zaak voor het hof van assisen of voor een correctionele rechtbank zou gevoerd worden, zond het VRT-programma Terzake de telefoongesprekken uit. Uit de opnames moest blijken dat het Brugse gerecht zich liet beïnvloeden door de familie van slachtoffer Stijn Saelens. Zo waren er telefoontjes te horen tussen de vader van Stijn Saelens en voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), maar ook met advocaat Jan Leysen. Het Gentse parket-generaal oordeelde later dat er van beïnvloeding van het gerecht geen sprake was. Peter Gyselbrecht, zoon van opdrachtgever en dokter André, bekende enkele dagen later in een persmededeling dat hij de telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie.

In het onderzoek naar de gelekte taps kwam journalist Bart Aerts als mededader in het vizier van de speurders. De journalist werd een dag lang ondervraagd en de speurders namen tijdens een huiszoeking zijn computer, iPhone en heel wat documenten in beslag. Peter Gyselbrecht belandde zelfs even in de gevangenis.

De raadkamer in Brugge oordeelde in juni dat er voldoende aanwijzingen van schuld zijn dat de twee betrokkenen zich schuldig maakten aan misbruik van het inzagerecht. De raadkamer verwees hen dan ook naar de correctionele rechtbank. Peter Gyselbrecht tekende echter beroep aan tegen die beslissing. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling heeft vandaag/dinsdag geoordeeld dat dit beroep ongegrond is. Daardoor zullen Peter Gyselbrecht en journalist Bart Aerts zich voor de rechtbank moeten verantwoorden wegens misbruik van het inzagerecht en het onthullen van niet publiek toegankelijke communicatie. Op die laatste kwalificatie staat een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en boetes tot 20.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier