Na een tumultueuze zitting besloot de voorzitster om de vermeende informant niet op te roepen als getuige.

Eind juni werd het proces opgeschort nadat in een krantenartikel aan het licht was gekomen dat er mogelijk een informant of infiltrant was gebruikt in het dossier. Een Nederlandse oplichter zou zes maanden lang verdachte Evert de Clercq uitgehoord hebben in de gevangenis van Ieper. Transcripties van die gesprekken zou de vermeende informant dan doorgespeeld hebben aan speurders van de federale gerechtelijke politie in Kortrijk. De informant zou ingezet zijn in het kader van een drugsonderzoek van de Kortrijkse speurders en niet in het kader van de Kasteelmoord. Uit de gesprekken kwam echter heel wat informatie naar boven over de Kasteelmoord, zo beweert de vermeende informant. Omdat de advocaten van de beklaagden in de Kasteelmoord zich afvroegen hoe de vork aan de steel zat, en het parket weigerde duidelijkheid te scheppen, moest de KI zich over de kwestie uitspreken. De KI besliste dat het proces verdergezet mocht worden en dat er, wat hen betreft, geen zicht op is of er een infiltrant werd gebruikt.

© BELGA

De advocaten van de verdediging nemen daar echter geen genoegen mee. De advocaten van André Gyselbrecht, Pierre Serry en Roy Larmit dringen erop aan om de vermeende infiltrant op te roepen als getuige. De advocaten van Pierre Serry willen daarenboven ook dat hoofdspeurder David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck opnieuw ondervraagd worden. De advocaten van Evert de Clercq willen niet dat de vermeende infiltrant verhoord wordt. "Die man is een fantast, een charlatan en een oplichter. Als men hem al oproept om te komen getuigen, dan moet men achteraf nog gaan onderzoeken of het allemaal wel klopt wat hij zegt", klinkt het. Volgens de informant zou Evert de Clercq verklaard hebben dat hij het lichaam van Stijn Saelens in een skikoffer op zijn dak zou vervoeren naar een Duits crematorium, waar hij iemand kende die het lichaam voor een paar honderd euro zou doen verdwijnen. Ook het parket en de advocaten van de familie van slachtoffer Stijn Saelens willen niet dat de man verhoord wordt. "Dit zijn alleen maar vertragingsmanoeuvres", klinkt het.

Pleidooien

Na een uur schorsing besloot de voorzitster om niet in te gaan op de vraag van de verdediging om de getuigen op te roepen. De vermeende informant komt dus niet getuigen. De voorzitster heeft de pleidooien vastgelegd vanaf 6 november. Op die dag komen de advocaten van de familie Saelens aan het woord. De dag nadien, op 7 november, is het de beurt aan de advocaten van Elisabeth Gyselbrecht en de kinderen. Op woensdag 8 november volgt het requisitoir van het openbaar ministerie. Op donderdag 9 en vrijdag 10 november zullen Johan Platteau en Filip D'Hondt pleiten voor dokter André Gyselbrecht. Op maandag 13 november worden de pleidooien voortgezet met de advocaten van Pierre Serry. Daags nadien, op dinsdag 14 november komt de verdediging van Evert de Clercq aan het woord. De pleidooien worden afgesloten op woensdag 15 november met Frank Scheerlinck en Joris Van Cauter, de advocaten van Roy Larmit. Donderdag 16 november is er ruimte voor replieken.

Serry vrij?

Pierre Serry, de tussenpersoon uit Maria-Aalter bij wiens chalet het lijk van Stijn Saelens werd teruggevonden, diende vandaag via zijn advocaten ook een verzoekschrift in om voorwaardelijk vrijgelaten te worden. Het is al de derde keer dat Serry, die ernstig ziek is en dezer dagen geopereerd moet worden, zijn vrijlating vraagt. De man is zelf niet aanwezig op de zitting omwille van zijn gezondheidsproblemen. De rechtbank moet daar in de loop van de avond nog over oordelen.

(LK)