Kasteelmoord: dan toch geen informant gebruikt in gevangenis in Ieper

© BELGA
Redactie KW

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent heeft dinsdagochtend beslist dat het proces rond de Kasteelmoord in Brugge kan doorgaan.

De KI stelde vast dat er in het dossier geen bijkomende informatie zit waaruit zou moeten blijken dat er gebruik gemaakt is van een informant.

Eind juni besliste de rechtbank in Brugge, waar het proces gevoerd wordt, dat het hele onderzoek nog eens herbekeken moest worden door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Aanleiding daarvoor was een krantenartikel waarin gewag werd gemaakt van een informant, die door het parket zou ingezet zijn om informatie los te weken bij beklaagde Evert de Clercq in de gevangenis van Ieper. De man zou zes maanden lang in de gevangenis van Ieper verbleven hebben en zou daarvan gebruik gemaakt hebben om Evert de Clercq uit te horen over zijn rol in de Kasteelmoord. Achteraf zou de informant alles op papier gezet hebben.

Zowat alle partijen vielen uit de lucht over het bestaan van de informant. Men vroeg om uitleg bij het parket van Brugge, maar daar weigerde men meer informatie te geven en verwees men naar de wet op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM). De rechtbank besloot dan maar om het hele dossier naar de KI te verwijzen, die moest nagaan of er gebruik werd gemaakt van bijzondere opsporingsmethodes en of dit allemaal wettelijk verlopen is. De KI stelde vandaag vast dat er in het dossier geen informatie zit waaruit zou moeten blijken dat er tijdens het onderzoek gebruik gemaakt werd van infiltratie of observatie. Het proces kan dus gewoon doorgaan. Het valt echter nog af te wachten hoe de advocaten van de verdediging op dit arrest zullen reageren. Tegen het arrest is cassatieberoep mogelijk.

Op 2 oktober om 14 uur vindt de volgende zitting plaats in de rechtbank van Brugge. Of de pleidooien, die gepland staan vanaf 16 oktober, op de voorziene data zullen kunnen doorgaan, zal dan bepaald worden.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier