Politie staat paraat voor laatste avond van paasvakantie in Knokke: “We pakken het aan met gezond verstand”

Vrijdagavond troepten opnieuw jongeren samen op de Knokse zeedijk en strand.© Jan Van Maele
Vrijdagavond troepten opnieuw jongeren samen op de Knokse zeedijk en strand.© Jan Van Maele
Stefan Vankerkhoven

Ook tijdens het laatste weekend van de paasvakantie troepen enkele honderden jongeren samen op de Knokse zeedijk en het strand. Ze nemen het niet zo nauw met de coronaregels. Vrijdagavond was het opnieuw druk. De Knokse politie stelde een aantal processen-verbaal en gasboetes op én staat paraat voor de laatste avond van de paasvakantie.

Ter hoogte van Duindistelstraat in Knokke-Heist kwamen een paar honderd jongeren, de meeste van hen tussen de 14 en 20 jaar oud, samen. De politie was discreet aanwezig, maar voerde ook zichtbare patrouilles uit. Stadswachten – in Knokke spreekt met over ‘sfeerbeheerders’ – wezen de jongeren vriendelijk op de geldende regels.

Honderd pv’s

De voorbije dagen schreef de polite al meer dan 100 pv’s uit voor het overtreden van de maatregelen. Vrijdagavond kwamen daar nog enkele pv’s en gasboetes (gemeentelijke administratieve sancties) bij. Dat bevestigt commissaris Gregory Desmidt. Hij wijst er wel op dat er geen zware misdrijven gepleegd werden: “Grote problemen, zoals op andere plekken in het land, zijn er gelukkig niet in onze badstad.”

“In feite kennen we elke paas- en zomervakantie, als het druk is in Knokke, dit fenomeen van jongeren die ‘s avonds rondhangen op de zeedijk, de pleintjes en het strand. Maar corona zorgt voor een uitzonderlijke situatie. We kennen die jongeren, het zijn tieners van wie de ouders een tweede verblijf hebben, en hun vrienden.”

Gezond verstand

“We pakken het probleem met gezond verstand aan. We spreken die jongeren beleefd aan en verbaliseren enkel als er flagrante inbreuken vastgesteld worden. Ze zorgen voor wat overlast, in hoofdzaak lawaaihinder. Naar vernielingen toe valt het mee. Ook vrijdagavond zijn enkele pv’s uitgeschreven, naast gasboetes voor onder meer wildplassen.”

“Soms geven camerabeelden een fout beeld, omdat ze van uit een bepaald perspectief genomen worden en verkeerdelijk de indruk wekken dat al die jongeren samenhokken. Het is niet zo dat het om één dichte massa gaat. Velen houden afstand en beperken zich tot een groepje van vier. Anderen volgen de regels niet.”

Sfeerbeheerders

“Na de paasvakantie volgt een evaluatie. Politie en gemeentebestuur zullen samen een antwoord moeten bieden op de exitstrategie van de federale overheid”, alus commisaris Gregory Desmidt, die lessen wil trekken voor de komende zomervakantie.

Worden er extra manschappen opgetrommeld voor zaterdagavond, de laatste avond van de paasvakantie? Gregory Desmidt zegt: “Neen, er zijn al de hele paasvakantie extra agenten op patrouille op de pleinen, strand en zeedijk. Net als elke paasvakantie en zomer. Ze krijgen wel ‘s namiddags en ‘s avonds hulp van onze ‘sfeerbeheerders’, al mogen die niet verbaliseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten