Jongeman die in coma werd geslagen concentreert zich op herstel, niet op rechtzaak

Thibault Schamp uit Veurne liep een hersenbloeding door de zware slagen en schoppen op de Appelmarkt. © gf
Redactie KW

Thibault Schamp (26) werd in de nacht van 20 op 21 april in coma geslagen op de Appelmarkt in Veurne. Dinsdag startte het proces tegen beschuldigden G.V. en J.C., twee Veurnse dertigers. Hun advocaten minimaliseren de ernst van de feiten aangezien Thibault ondertussen alweer aan het werk is. De beklaagden vragen de vrijspraak. Mochten ze toch veroordeeld worden, hopen ze op een werkstraf als alternatief voor de 37 maanden opsluiting die hen boven het hoofd hangt.

Thibault Schamp vierde tijdens het paasweekend zijn verjaardagsfeest op de Appelmarkt. Daar ontstond ‘s ochtends een felle discussie tussen Thibault en het duo G.V. en J.C. over een schijnbaar onbeduidend voorval. Schamp zou tegen de schouder van een van de daders geduwd hebben. Daarop nam G.V. Thibault in een houdgreep, waarna J.C. de jongeman in elkaar sloeg.

Aanvankelijk leek Thibault niet levensgevaarlijk gewond, maar zijn toestand verslechterde naarmate de uren verstreken. Zijn vrienden brachten hem naar huis, waar hij het bewustzijn verloor. Hij werd daarop naar het ziekenhuis gebracht, waar een hersenbloeding en een gebroken sleutelbeen werden geconstateerd.

Smaak- en reukzin verdwenen

“In het ziekenhuis belandde hij in coma. Voor zijn familie, vrienden en zijn vriendin was dat een enorm zware periode. Niemand wist of hij dit incident zou overleven”, zegt zijn advocaat. “Gelukkig is hij na twee en een halve week ontwaakt. Vandaag ondervindt hij nog steeds blijvende gevolgen. Er is esthetische, zichtbare schade aan zijn hoofd, naast het psychische trauma dat nog steeds opspeelt. Mijn cliënt is ook vaak duizelig en moe. Ook zijn smaak- en reukzin is volledig verdwenen.”

De advocaat eiste de aanstelling van een deskundige wetsdokter om de blijvende fysieke schade op te meten. Hij vroeg ook een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden cel voor beide daders.

Dat laatste werd door de advocaten van de tegenpartij meteen in de kiem gesmoord. Aangezien Thibault vandaag alweer aan het werk is, minimaliseert de tegenpartij de ernst van zijn verwondingen. Het parket had beide beklaagden geweld met meer dan vier maanden arbeidsongeschiktheid ten laste gelegd.

Hij is beetje per beetje zijn leven van vroeger aan het heropbouwen – Nicole Verburgh

De advocaten van G.V en J.C. argumenteren dat, aangezien Thibault alweer aan het werk is, en er nog geen vier maanden zijn verstreken, de vrijspraak het enige juiste vonnis is. Ook stelden ze dat de geweldplegingen door Thibault werden uitgelokt, wat door de advocaat van Schamp meteen werd weerlegd. Indien G.V. en J.C. toch veroordeeld worden, vroegen beide beklaagden om een werkstraf.

“Thibault is gelukkig gefocust op zijn herstel en niet op die rechtszaak”, reageert mama Nicole Verburgh. “Hij is beetje per beetje zijn leven van vroeger aan het heropbouwen.”

“Toen de dokter hem vertelde dat hij door zijn hersenbloeding geen gevaarlijke sporten meer mag beoefenen en voor de rest van zijn leven zijn gezondheid nauwlettend in de gaten moet houden, zat hij echt in de put.”

“Op je 26ste wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit het leven halen. Als zo’n incident dan een domper op je geluk zet, is het logisch dat je je dan concentreert op de dingen die je wel nog kan.”

Moe en duizelig

“Dat is ook de reden dat Thibault weer wilde gaan werken. Het is met vallen en opstaan, want hij is absoluut nog niet de oude. Zo is hij vaak heel moe en duizelig. Maar hij probeert zijn leven weer in handen te nemen. Het zou spijtig zijn mocht hij hiervoor afgestraft worden.”

Het vonnis volgt op 14 augustus.

(SM/BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier