Jongelui riskeren zware werkstraf voor brutale homejacking in Sint-Andries

Redactie KW

Vier jonge Bruggelingen staan voor de strafrechter voor een brutale homejacking bij een Brugs gezin. De daders zochten naar eigen zeggen het drugsgeld van de achttienjarige zoon. “Maar ik ben helemaal geen dealer”, houdt het slachtoffer vol.

Op 4 oktober 2017 lokten vijf Brugse jongelui, onder wie een minderjarige, de achttienjarige M.G. met een smoes naar het Magdalenapark in Brugge. Een van hen was J.V.(19), de toenmalige boezemvriend van M.G. Die had namelijk gehoord dat zijn maat drugs zou dealen en met 15.000 euro cash geld in zijn rugzak rondliep. Toen het slachtoffer in het park aankwam werd hij door de jongelui aangevallen. Ze hadden bivakmutsen op en gaven M.G. enkele rake klappen. Ze namen zijn rugzak af en haalden daar naar eigen zeggen ook 5.000 euro uit.

Vervolgens duwden drie daders hun slachtoffer in een wagen en reden naar zijn woning in de Gistelse Steenweg in Sint-Andries in de hoop daar de rest van het geld te vinden. Ze drongen het huis binnen en sloegen M.G. nog eens in elkaar. Ook de ouders deelden in de klappen, maar omdat de vader nogal wat weerwerk bood dropen ze af.

Naast J.V. werden ook R.T. (19), C.M. (20) en K.I. (19) als daders geïdentificeerd. De vier verschenen gisteren voor de strafrechtbank waar het openbaar ministerie een zware werkstraf voor hen vorderde. De procureur hield daarbij rekening met hun jeugdige leeftijd. Het slachtoffer en zijn ouders stelden zich burgerlijke partij. “Deze mensen zijn voor de rest van hun leven getekend door wat zij meemaakten”, pleitte hun advocaat Jelle Dejaegher. “Ze zagen hun zoon voor hun ogen tot bloedens toe geslagen worden door gemaskerde mannen. Uit angst zijn ze zelfs verhuisd. Ze woonden daar nochtans graag.”

De advocaten van R.T., C.M. en K.I. konden zich vinden in de gevraagde werkstraf. “Wat ze deden valt niet goed te praten. Maar ze zijn nog zo jong en lieten zich door elkaar meeslepen. Hun voorhechtenis heeft alvast een diepe indruk nagelaten. Ze willen alle schade vergoeden”, klonk het.

De advocate van J.V., die zich enkel moet verantwoorden voor de feiten in het Magdalenapark, vroeg opschorting van straf, gekoppeld aan voorwaarden. “Het was enkel de bedoeling om dat geld te stelen”, beweerde hij. “Ik wist echt niet dat hij in elkaar geslagen ging worden.”

Tegenover de politie verzweeg M.G. aanvankelijk dat hij kort voor de homejacking al overvallen was in het Magdalenapark. De rechter wou weten waarom. “Uit schaamte”, antwoordde hij gepikeerd. “Maar ik ben helemaal geen dealer en van drugsgeld was geen sprake. Er stak hooguit 1.200 euro in mijn rugzak. Geld dat ik verdiende met de verkoop van bromfietsen. Ik ben in val gelokt door mijn beste vriend. Daags voor de feiten was hij nog in mijn huis geweest, de rotten.”

De uitspraak volgt op 7 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier