Jonge Oostendenaar (20) riskeert vier jaar cel voor mishandeling moeder

Redactie KW

Een twintigjarige Oostendenaar riskeert in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf voor verregaande mishandeling van zijn moeder.

De ene keer waren zijn frieten koud, de andere keer was ze te laat om hem op te halen: Oostendenaar M.D. (20) vond altijd wel een reden om zijn 64-jarige moeder de huid vol te schelden, haar te bespuwen, met de dood te bedreigen en in sommige gevallen ook fysiek te mishandelen. “De beklaagde brulde soms zodanig hard dat zijn moeder er oorsuizingen aan overhield”, schetste de procureur de hallucinante feiten. “Hij controleerde haar ook voortdurend en eiste vaak geld. Uit loyaliteit tegenover haar zoon probeerde de moeder alles onder de radar te houden.”

In maart 2019 werd het de moeder uiteindelijk te veel en belandde ze op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. M.D. wist niet waar ze zat en begon haar onophoudelijk te bellen. Na een honderdtal gemiste oproepen besloot een verpleegster op te nemen. Hij vroeg hem om zijn moeder met rust te laten, maar dat had een averechts effect op D. die op een paar minuten in het ziekenhuis stond om het personeel te bedreigen met zijn motorhelm.

Een poging om D. via de vrederechter te colloqueren mislukte maar in november 2019 belandde hij voor twee maanden in de cel. Toen hij voorwaardelijk vrijkwam mocht hij geen contact meer hebben met zijn moeder en raakte hij dakloos. Tijdens zijn proces beweerde hij dat zijn moeder hem slecht behandeld had in zijn kindertijd. Hij vroeg een voorwaardelijke celstraf. “In dat geval moet er een contactverbod worden opgelegd met het slachtoffer”, reageerde de procureur. De uitspraak volgt op 14 januari.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.