Jonge Nederlanders in cel op verdenking van mensensmokkel nadat Kortrijkse politie hen betrapt met reddingsvesten en buitenboordmotor

Een 19-jarige Nederlander en een 20-jarige Nederlandse zitten in de cel op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. In Kortrijk werden reddingsvesten en een buitenboordmotor ontdekt in de wagen van de verdachten.

De jonge Nederlanders werden dinsdag door de politie van de zone Vlas aan een controle onderworpen in Kortrijk. In hun voertuig werden spullen aangetroffen die gelinkt kunnen worden aan mensensmokkel. Het gaat onder andere om reddingsvesten en een buitenboordmotor, die net als het voertuig in beslag werden genomen.

Zeker maand in gevangenis

In die omstandigheden werd het onderzoek overgenomen door het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie. De speurders beschikken bovendien over aanwijzingen dat de verdachten onderweg waren naar Frankrijk, van waaruit transmigranten zich vaak aan de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wagen.

Beide Nederlanders werden woensdag aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. De raadkamer oordeelde vrijdagochtend dat ze in het belang van het onderzoek minstens een maand langer in de gevangenis moeten blijven.

Meerdere aanhoudingen

De afgelopen weken werden al meerdere mensen aangehouden voor gelijkaardige feiten. “De inkt van de aanhoudingsmandaten is vaak nog maar net droog, of het team mensensmokkel wordt al naar een volgende vaststelling gestuurd om het strafonderzoek over te nemen”, stelt procureur Frank Demeester vast.

Bovendien werd woensdag nog een bootje met 24 transmigranten gered voor de kust van Zeebrugge. “De bestrijding van de mensensmokkel in het algemeen en de problematiek van de ”small boats’ in het bijzonder is voor de parket van West-Vlaanderen een absolute prioriteit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.