Jonge moeder terecht voor toedienen van antipschychoticum aan zoontje

© Getty Images
Redactie KW

Een jonge moeder uit Knokke-Heist werd naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van slagen en verwondingen aan haar zoontje van zeven maanden oud. Ze gaf het jongetje een antipsychoticum. Het kindje overleefde dat gelukkig.

Eline D. (22) uit Knokke verscheen woensdagmorgen voor de laatste keer voor de raadkamer in Brugge. Die besliste om haar naar de correctionele rechtbank door te verwijzen op verdenking van slagen en verwondingen aan haar toen zeven maanden oude zoontje. Ze gaf het kind het antipsychoticum haldol. Toen het jongetje slecht werd, bracht ze hem zelf naar het ziekenhuis. Ze zal zich normaal binnen enkele weken voor de rechtbank moeten verantwoorden.

De feiten dateren ondertussen van 12 maart 2018. Eline D. bracht haar zoontje toen zei binnen op de spoedafdeling van het ziekenhuis in Knokke. Het jongetje was onderweg bewusteloos geraakt en leek niet meer te ademen. Aanvankelijk werd aan het shakenbabysyndroom gedacht en de spoedartsen beslisten om de baby naar het UZ in Gent over te plaatsen. Daar bleek het kind haldol in zijn bloed te hebben, een middel dat onder meer in rusthuizen en gevangenissen wordt gebruikt om psychoses te behandelen.

Beide ouders – die uit elkaar waren – werden opgepakt en verhoord. Uiteindelijk werd enkele Eline D. aangehouden. Het duurde even voor de vrouw bekende dat ze het kindje had vergiftigd. Na enkele maanden in de cel mocht ze die op 16 augustus verlaten. Haar zoontje klom er weer helemaal bovenop en verblijft nu bij zijn vader. Eline D. heeft een absoluut contactverbod met het kind. Afgelopen vrijdag trok ze naar de rechtbank om te vragen om dat op te heffen, maar ze botste op een “njet”.

De precieze reden waarom ze het jongetje het antipsychoticum toediende is niet duidelijk. Volgens de gerechtsdeskundige leed de jonge vrouw aan het syndroom van Münchausen by proxy. Haar advocaat Joris Van Maele wil voorlopig ook niet dieper op de zaak in gaan. “We zullen in de rechtbank zeggen wat we te zeggen hebben“, klinkt het.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier