Jonge moeder die zoontje vergiftigde mag instelling verlaten

Redactie KW

De jonge moeder die een jaar geleden haar zeven maanden oude zoontje vergiftigde, mag de instelling waar ze verbleef verlaten. Dat besliste de Brugse raadkamer dinsdagmorgen. De vrouw kwam er met succes de toestemming vragen.

Eline D. (22) uit Knokke-Heist kwam dinsdag persoonlijk naar de Brugse raadkamer. De vrouw werd een jaar geleden opgepakt omdat ze ervan verdacht werd haar zoontje met haldol vergiftigd had. Iets wat ze aanvankelijk staalhard ontkende, maar ondertussen wel heeft toegegeven. Sinds september vorig jaar zit ze in een instelling waar ze behandeld werd voor haar psychische problemen. Maar die mag ze nu dus verlaten. Contact met haar zoontje blijft echter wel nog steeds verboden.

Op 12 maart vorig jaar bracht Eline D. haar zoontje zelf binnen op de spoedafdeling in het ziekenhuis. Het jongetje viel onderweg bewusteloos en leek niet meer te bewegen. De artsen dachten aanvankelijk aan het shaken babysyndroom en brachten hem over naar het UZ in Gent. Daar vonden de dokter sporen van haldol – een product dat onder andere in rusthuizen en gevangenissen gebruikt wordt om psychoses te behandelen – in het bloed van het kindje.

Zowel Eline D. als de vader van het kindje werden opgepakt. Ze gingen in januari vorig jaar uit elkaar. De vader mocht al snel beschikken, maar de moeder bleef in de cel. Uiteindelijk legde ze pas maanden later in de instelling bekentenissen af. Maar waarom ze haar zoontje precies wou vergiftigen blijft onduidelijk. Ze verklaarde dat ze in paniek was en de effecten van het product verkeerd had ingeschat. Ze kende het nochtans van op haar werk als verpleegster in een rusthuis.

Ondertussen werd het dossier nog niet door de raadkamer naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Het is dan ook nog even wachten op het proces. Het jongetje zelf is ondertussen hersteld. Hij gaat om de twee weekends bij zijn grootouders aan de kant van zijn moeder logeren.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier