Jonge dealer met rijkgevuld strafblad riskeert opnieuw achttien maanden cel

© iStock
Redactie KW

Een 22-jarige man werd amper een maand nadat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis opnieuw betrapt met cocaïne. Hij riskeert daarvoor een celstraf van 18 maanden. Eerder werd hij al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden en een verbeurdverklaring van 100.000 euro voor een grootschalige cocaïne- en cannabishandel.

Een luxueuze Mercedes met een Duitse nummerplaat trok op 8 juni de aandacht van de politie. De agenten wilden het voertuig controleren, maar de bestuurder reed weg. Pas na een achtervolging, aan snelheden tot 180 kilometer per uur, kon het voertuig gecontroleerd worden. De politie zag hoe de bestuurder een pakketje uit het raam gooide. Daarin bleek 80 gram cocaïne te zitten.

Maandag moest de beklaagde voor de correctionele rechter verschijnen. Hij is geen onbekende voor het gerecht. In april werd hij samen met acht andere jongemannen veroordeeld voor grootschalige drugshandel. Ze maakten met het drugsgeld exotische reizen, betaalden prostituees en huurden luxewagens waarvan ze talrijke foto’s op sociale media postten. De beklaagde kreeg toen een celstraf van 42 maanden, waarvan 20 effectief en een verbeurdverklaring van niet minder van 100.000 euro.

“Ik heb je de voorbije twee jaar al twee keer veroordeeld”, zei de rechter. “Ik ga niet blijven kansen geven aan mensen die ze niet grijpen.” Toch vroeg zijn advocaat om een milde straf met voorwaarden. De jonge beklaagde zat 13 maanden in voorlopige hechtenis, waardoor hij volgens zijn raadsman niet de kans kreeg om zijn leven opnieuw op te bouwen. Daardoor begon hij na zijn vrijlating opnieuw op kleine schaal te dealen. “Hij is compleet losgetrokken van de realiteit”, klonk het. “Hij moet de mogelijkheid krijgen om een normale job te zoeken en nieuwe vrienden te maken. Want het alternatief is om hem op te sluiten en de sleutel weg te gooien.”

Vonnis op 18 november.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier