In december 2017 zorgde Karam B. voor problemen in een danscafé in de Kuipersstraat in Brugge. Toen de politie ter plaatse kwam, probeerde de beklaagde nog snel twee zakjes te dumpen. Het bleek om een kleine vijf gram cocaïne en een versnijmiddel te gaan. Bij een huiszoeking stelden de speurders vast dat wit poeder in het toilet dreef. Na zijn vrijlating onder voorwaarden liep hij in juni 2017 toch opnieuw met vier "paxons" cocaïne tegen de lamp.

Karam B. is absoluut geen onbekende voor het gerecht. Op 4 juni 2019 werd hij voor een gewelddadige ripdeal, een mislukte overval en feiten van zinloos geweld in totaal tot vier jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien werd zijn veroordeling tot 40 maanden voorwaardelijk voor een "home invasion" diezelfde dag omgezet in 40 maanden effectief.

Een van zijn kompanen bij die home invasion in Oostende moest zich donderdag verantwoorden voor het dealen van minstens 800 gram cannabis. Via de Snapchatcontacten van B. kregen de speurders Ayoub M. (26) als mogelijke handlanger in het vizier, al bleek zijn handeltje uiteindelijk niets met B. te maken te hebben. Voor de Gentenaar werd twintig maanden effectieve celstraf en 8.000 euro verbeurdverklaring gevorderd.

De verdediging pleitte dat Karam B. nu wel op het rechte pad blijft. Volgens zijn advocaat liet hij zich vroeger meeslepen door het criminele milieu waarin hij zich bevond. "Ik hoop gewoon dat ik nog een kans krijg", zei de beklaagde op de zitting. Volgende week buigt het hof van beroep in Gent zich trouwens over de intrekking van zijn voorwaarden.

De rechter doet uitspraak op 28 november.

(Belga)