Jonge actievoerders opgepakt in Oostende

Redactie KW

Tijdens een manifestatie tegen koloniale verwijzingen in het straatbeeld zijn zaterdag in Oostende vier jongeren opgepakt. Er werd een pv opgesteld en na verhoor mochten ze beschikken. Dat bevestigt persverantwoordelijke Carlo Smits van politiezone Oostende zondag.

In Oostende en enkele andere Vlaamse steden werd zaterdag actiegevoerd tegen de koloniale verwijzingen in het straatbeeld. Actievoerders van LABO vzw hebben straatnamen die verwijzen naar Leopold II vervangen door historische figuren die een rol hebben gespeeld in de strijd tegen het kolonialisme. In Brugge, Oostende en Sint-Niklaas werden straten genoemd naar Leopold II van een nieuwe naam voorzien. De nieuwe namen verwijzen naar vaak weinig gekende historische personen, die nochtans een belangrijke rol gespeeld hebben in het aankaarten van koloniale misdrijven of de strijd tegen het kolonialisme. In Brussel werd de Leopold II-tunnel omgedoopt tot Lumumba-tunnel.

Bij de actie zijn in Oostende vier jongeren opgepakt. “Ze zijn op heterdaad betrapt toen ze op de Leopold II-laan naambordjes aan het overplakken waren. Er is een pv opgesteld en een deel van hun materiaal is in beslag genomen. Na verhoor zijn ze opnieuw vrijgelaten. Het parket beslist of er nog verdere gevolgen komen”, aldus commissaris Smits. Ook maandag trekt LABO vzw opnieuw de straat op. Er wordt om 16 uur verzameld aan het Koningin Maria Hendrikaplein, voor het Sint-Pietersstation.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.